VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Țările NATO din Europa Centrală și de Est susțin decizia NATO privind aderarea Ucrainei. Zelenski: „Mergem spre această direcție”

România, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia și Slovacia, state membre NATO din Europa Centrală și de Est, au lansat o declarație comună de susținere a Ucrainei. Klaus Iohannis, Șefii de stat au afirmat că nu vor recunoaște niciodată referendumurile ilegale organizate de Rusia în Ucraina și că vor susține demersurile Ucrainei de a adera la NATO. Preşedintele Volodimir Zelenski s-a arătat convins că Ucraina „va implementa proiectul” de aderare la NATO și a afirmat că „mergem spre această direcție”.

Klaus Iohannis, președintele României a scris duminică un mesaj pe Twitter unde a afirmat că „susținem cu fermitate decizia Summitului NATO de la București din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei.”

„Împreună cu președinții Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Macedoniei de Nord, Muntenegrului, Poloniei și Slovaciei, reiterez sprijinul nostru pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Susținem ferm decizia summit-ului NATO din 2008 de la București privind aderarea viitoare a Ucrainei”, ascris președintele Klaus Iohannis.

Administrația prezidențială de la București a publicat declarația comună pe care au semnat-o nouă șefi de stat.

„Noi, președinții statelor din Europa Centrală și de Est, țări ale căror lideri au vizitat Kievul în timpul războiului și au văzut cu ochii lor efectele agresiunii ruse, nu putem tace în fața încălcării flagrante a dreptului internațional de către Rusia.

Reiterăm sprijinul nostru pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Nu recunoaștem și nu vom recunoaște niciodată încercările Rusiei de a anexa teritorii ucrainene. Susținem ferm decizia summit-ului NATO din 2008 de la București privind viitoarea aderare a Ucrainei.

Susținem Ucraina în fața invaziei Rusiei, cerem Rusiei să se retragă imediat din toate teritoriile ocupate și încurajăm toți aliații să crească substanțial ajutorul militar pentru Ucraina. Toți cei care comit crime de agresiune trebuie să ajungă în fața justiției”, este mesajul publicat de Administrația Prezidențială.

Statele membre NATO au convenit la summit-ul de la București, organizat în 2008, că Ucraina și Georgia vor deveni membre ale Alianței și că pot începe procedura de aplicare la statutul de membru.

Zelenski despre aderarea Ucrainei la NATO: „Mergem spre această direcție”

În discursul de duminică seară către națiune, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este convins că Ucraina „va implementa proiectul” de aderare la NATO, vorbind şi despre declaraţia comună a liderilor a nouă state.

„Astăzi avem o declaraţie comună puternică a liderilor din nouă state NATO, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia, România şi Slovacia. Ei au condamnat acţiunile Rusiei şi, cel mai important, au susţinut aspiraţia noastră de a deveni membru cu drepturi depline NATO. Mergem spre această direcţie. Sunt sigur că vom implementa acest proiect”, a afirmat președintele ucrainean în discursul său.

Într-o postare pe Twitter, Volodimir Zelenski a mulțumit șefilor de stat care au semnat declarația comună și au condamnat invadarea acestei țări de trupele rusești și anexarea unor teritorii.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.