Tablouri ale clasicilor artei românești păstrate în colecții private au fost vernisate la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Expoziția „Art Safari – Maeștrii artei românești” este organizată în premieră la Chișinău pentru a ilustra direcțiile artistice de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea și a promova valorile culturale românești, îndeosebi în contextul celebrării Zilei Naționale a României.
Directorul general al Pavilionului de Artă București – Art Safari, vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Ioana Ciocan, a menționat că sunt vernisate capodopere de Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Iosif Iser, Francisc Șirato. Aceste lucrări reprezintă importanță nu numai pentru România, dar și pentru întreaga lume. Sunt abordate diferite subiecte, de la scene de bal, scene de gen, la portrete. Teme ale sufletului, ale spaimei sunt vizibile în creația lui Corneliu Baba. Maiestrul român le-a abordat după cutremurul din 1977 în România.
„A fost o expoziție realizată în timp fulger. Asemea expoziție are nevoie de măsuri de securitate specială. Este un miracol că putem vedea aceste lucrări la Muzeul din Chișinău”, a remarcat directorul Art Safari, potrivit IPN.
Secretarul de stat la Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Andrei Chistol, a menționat că expoziția este un eveniment inedit prin faptul că încearcă să promoveze acele lucrări mai puțin cunoscute publicului larg care fac parte din colecțiile private. „Este o tendință și un element extraordinar care poate fi promovat și aici, la Chișinău, și să încercăm să descoperim acele picturi extraordionare care se află în colecțiile private. Întotdeauna am considerat important să promovăm cât mai multe punți între Republica Moldova și România.
Acest eveniment și multe alte evenimente pe care va trebui să facem împreună ne vor duce la acel ideal și obiectiv comun de a promova cultura românească, de a promova valorile culturale românești pe ambele maluri ale Prutului”, a afirmat oficialul.
Doritorii să exploreze lucrările maeștrilor artei românești sunt invitați să viziteze expoziție în perioada 3 decembrie 2022 – 22 ianuarie 2023.