VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Surprizele alegerilor prezidențiale în Iran. În turul doi se vor duela un reformator și un ultraconservator

Alegerile prezidențiale din Iran se îndreaptă spre un al doilea tur între reformatorul Masoud Pezeshkian și ultraconservatorul Saeed Jalili, relatează presa internațională, care citează rezultatele parțiale oferite de Ministerul de Interne de la Teheran.

Circa 61 de milioane de iranieni au fost chemați urne, vineri, 28 iunie, pentru turul întâi al alegerilor prezidențiale organizate ca urmare a morții președintelui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter. Conform Ministerului iranian de Interne, Masoud Pezeshkian, 69 de ani, a cumulat cele mai multe voturi după numărarea a 19,07 din buletinele de vot. Mai exact, Pezeshkian este creditat cu 8,4 milioane de sufragii, cu 1,1 milioane mai multe decât Saeed Jalili, 58 de ani. Președintele Parlamentului iranian, conservatorul Mohammad Baqer Qalibaf (62 de ani), are deocamdată 2,6 milioane de voturi, în timp ce ultimul candidat, clericul șiit Mostafa Pour-Mohammadi (64 de ani), cumulează doar 158.134 de voturi.

Dacă această tendinţă se va menține şi niciunul dintre candidați nu va obţine mai mult de 50% din sufragii, Pezeshkian și Jalili se vor califica pentru turul doi, programat pe 5 iulie. Autorităţile iraniene nu au dat nicio informație legată de prezența la urne, care a fost scăzută la ultimele alegeri din țara condusă de ghidul suprem Ali Khamenei. Scrutinul a fost organizat în grabă după decesul preşedintelui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter survenit pe 19 mai. Aceste alegeri sunt urmărite cu atenţie în capitalele străine în contextul în care Iranul, o putere regională, se află în centrul mai multor crize geopolitice, de la războiul din Gaza la dosarul privind programul său nuclear, notează AFP.

Masoud Pezeshkian, un chirurg cardiac care provine dintr-o familie azero-kurdă, este singurul candidat reformator în alegerile din Iran. Văzut cu puține șanse, acest reformator care deține un mandat de deputat de Tabriz este pe cale să provoace organizarea turului doi datorită unei campanii reușite care a animat electoratul. Conform unui sondaj publicat pe 24 iunie, cu patru zile înainte de alegeri, Pezeshkian este considerat favorit, cu 24,4% din intențiile de vot, în fața lui Jalili, creditat cu 24%. „Este o surpriză”, în contextul în care „nimeni nu miza pe reformatori”, comentează cercetătorul Jonathan Piron, specializat în Iran. În schimb, Saeed Jalili, politician și diplomat, pledează pentru o politică inflexibilă față de Occident. A demonstrat acest lucru în cei șase ani în care a condus negocierile asupra dosarului nuclear iranian, între 2007 și 2013. „Negocierea nu este singura cale. Trebuie să facem în așa fel încât inamicul să cedeze. Există o modalitate și un plan de a face asta”, a declarat el. De-a lungul carierei sale politice și diplomatice, Jalili a deținut poziții-cheie în cadrul Republicii Islamice beneficiind de încrederea ayatollahului suprem Ali Khamenei. A fost timp de șase ani secretar al Consiliului Suprem de Securitate. În prezent, este membru al Consiliului de Discernământ, organism menit să-l consilieze pe ayatollahul suprem.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.