VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Suport financiar în valoare de 148,7 milioane de euro pentru R. Moldova: Șase acorduri de finanțare, semnate la Chișinău

Republica Moldova va beneficia de un suport financiar de 148,7 milioane de euro, care include 38,7 milioane de euro granturi și 110 de milioane de euro – credite în condiții avantajoase și pentru dezvoltarea sectoarelor strategice.

Potrivit Guvernului, sprijinul pentru infrastructură, energie și adaptare la schimbări climatice vine în contextul semnării a șase acorduri de finanțare în cadrul Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, organizată, ieri, la Chișinău.

Astfel, a fost semnat Memorandumul de înțelegere cu Agenția Franceză pentru Dezvoltare și Banca germană privind cooperarea în sectorul eficienței energetice a clădirilor publice. Un alt document semnat ține de o nouă linie de creditare oferită de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru achiziții de gaze și un grant acordat prin programul Nansen al Guvernului Norvegiei, tot în acest scop. De asemenea, pentru a asigura securitatea energetică a țării, Republica Moldova va beneficia de suport din partea Băncii Europene de Investiții.

Unele finanțări vor fi debursate începând cu anul viitor, iar sarcina noastră este să dezvoltăm mecanismele necesare pentru a asigura absorbția acestor fonduri. Pentru noi este important ca fiecare om din țara noastră să simtă efectele pozitive ale proiectelor realizate cu sprijinul partenerilor noștri”, a declarat ministrul energiei, Victor Parlicov.

De asemenea, a fost semnat Memorandumul de înțelegere între Guvernul Republicii Moldova și Agenția Franceză pentru Dezvoltare. Acesta creează condițiile necesare pentru realizarea reformei în domeniul silvic și reglementarea procesului de gestionare a pădurilor.

Cu ajutorul acestor resurse, începem reforma în domeniul silvic și gestionarea eficientă a pădurilor, inclusiv prin alocarea banilor pentru împădurirea țării noastre”, a menționat ministra mediului, Rodica Iordanca-Iordanov.

Tot ieri, a fost semnat Memorandumul de înțelegere privind serviciile de consultanță și asistență tehnică între Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții.

Acest suport ne va ajuta să aducem proiecte majore în infrastructură, mediu și energie de care vor beneficia toți cetățenii noștri”, a declarat Artur Mija, secretarul general al Guvernului.

Ministrul finanțelor, Petru Rotaru, a subliniat că, în urma semnării documentelor, Republica Moldova va avea acces la diverse instrumente de finanțare care vor impulsiona realizarea reformelor în domeniile cheie:

Ne vom mobiliza pentru a îndeplini obiectivele stabilite și a debursa sumele acordate care ne vor ajuta la modernizarea infrastructurii, implementarea reformelor și construirea unui stat european”, a conchis acesta.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.