Liderii celor 27 de state UE, prezenți la summitul extraordinar de la Bruxelles, au ajuns la un consens și au convenit asupra pachetului de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, sprijin oferit pentru următorii patru ani.
Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului European, Charles Michel, pe rețelele sociale.
„Această decizie va asigura o finanțare stabilă, previzibilă și pe termen lung pentru Ucraina. Uniunea Europeană își asumă să conducă acest proces și responsabilitatea pentru susținerea Ucrainei. Știm care este miza”, a declarat Charles Michel.
Știre inițială: Șefii de stat și de guvern din statele UE s-au reunit azi într-un summit special la Bruxelles. Pe agendă figurează acordarea ajutorului pentru Ucraina în următorii patru ani, de 50 de miliarde de euro, creşterea livrărilor de armament, situaţia din Fâşia Gaza şi Misiunea navală europeană pentru protejarea navelor comerciale în Marea Roşie.
Potrivit Radio România Actualități, liderii statelor membre trebuie să obţină unanimitate pentru rectificarea bugetului multianual, rectificare care prevede, printre altele, acordarea a 50 de miliarde de euro pentru a sprijini Ucraina în următorii 4 ani. Ungaria s-a opus la ultimul consiliu, iar acum la Bruxelles se vorbeşte tot mai mult de suspendarea dreptului de vot al Ungariei, dacă va repeta gestul din decembrie.
În cea mai recentă versiune a proiectului de concluzii ale summitului, consultată de Reuters, liderii UE spun că ar putea organiza anual dezbateri privind modul în care sunt cheltuiţi banii UE de către Ucraina, pe baza rapoartelor Comisiei Europene. Aceasta este varianta de compromis pentru a depăși opoziția Ungariei, care a refuzat includerea sumei în bugetul comun în lipsa unei evaluări periodice.
Un alt subiect este sprijinul militar pentru Ucraina, în condiţiile în care Uniunea Europeană a promis anul trecut livrarea unui milion de unităţi de muniţie aeriană până în martie. Conform Reuters, statele membre ar putea mări cu încă 5 miliarde Fondul Facilităţii europene pentru pace, unul din instrumentele prin care este derulat sprijinul militar către Ucraina.
De asemenea, atenţia liderilor europeni se va îndrepta şi către problemele din Orientul Mijlociu. Se va discuta despre situaţia din Gaza, precum şi despre atacurile rebelilor houthi către vasele comerciale care tranzitează Marea Roşie. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrel, a anunţat că Uniunea Europeană va lansa până pe 17 februarie o misiune navală comună de protejare a vaselor comerciale, Operaţiunea Aspidus.