VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Topul celor mai săraci președinți din Europa. Ce loc ocupă Maia Sandu și Volodimir Zelenski

Slovenia are cel mai slab plătit șef de stat din Europa, urmat de președintele Ucrainei. Cel puțin asta reiese din topul „celor mai slab plătiți” președinți din Europa, făcut public de Journo Research, care a comparat salariile șefilor de state cu venitul mediu din țările lor. Potrivit clasamentului, Maia Sandu se numără printre președinții cu cele mai mici salarii din Europa.

Potrivit sursei citate, Slovenia se clasează cu cel mai sărac președinte din Europa, având un salariu aproape echivalent cu cel al unui angajat mediu în țară. Venitul anual brut este estimat la 44.701 euro, cu aproximativ 3% mai mare decât salariul mediu actual din Slovenia. Pe locul doi se situează președintele Ucrainei, cu un salariu anual brut în 2023 de 8.134 de euro. Urmează Serbia, cu un șef de stat care primește o compensație orară de 10,77 euro și câștigă, înainte de taxe, 20.564 euro.

Președintele R. Moldova și cel al Croației câștigă puțin mai mult decât cei menționați anterior. De asemenea, în topul celor mai slab plătiți se află și președinții Letoniei, Finlandei și Bosniei și Herțegovinei.

Președintele României, Klaus Iohannis, ocupă o poziție intermediară în clasament, cu un venit anual de peste 60.000 de euro. Acesta este de trei ori mai mare decât câștigul mediu național, scrie evz.ro.

La polul opus se află președintele Bulgariei, care este cel mai bine plătit, cu un salariu anual de 124.658 euro (înainte de deduceri). În Slovacia, șeful statului primește 7,78 salarii medii, în timp ce în Irlanda, președintele câștigă de 6,91 ori mai mult decât angajații full-time, estimându-se că ar fi încasat în jur de 331.470 euro pe an. De asemenea, președinții din Elveția și Cipru se numără printre cei mai bogați, salariul cărora înainte de impozitare se ridică la peste 285 mii euro anual.

Ce salariu ridică Maia Sandu

Potrivit declarației de avere depusă de președinta Maia Sandu pentru anul 2023, șefa statului a ridicat anul trecut peste 263 de mii de lei sub formă de salariu, ceea ce înseamnă un venit lunar de aproximativ 22 de mii de lei. Totodată, Maia Sandu a obținut o diurnă pentru deplasările peste hotare, în sumă de 95.289 de lei. În 2023, președinta a vândut mașina pe care o conducea și a cheltuit bani din economii.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.