VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

SUA, UK şi Australia au încheiat un acord „fără precedent” privind submarinele cu propulsie nucleară, menit să limiteze ambițiile Chinei în Pacific. Ce spun chinezii

SUA transmit pentru prima dată tehnologia submarinelor cu propulsie nucleară către Australia și Marea Britanie, în cadrul acordului AUKUS, menit să contracareze China în Pacific. Pactul militar se întinde pe 30 de ani, iar primele unități vor fi livrate în 2030, transmite Reuters. China condamnă „calea eronată și periculoasă” a acordului.

Președintele american, Joe Biden, a declarat că în acest fel regiunea Indo-Pacifică va rămâne „liberă și deschisă”. El a ținut să precizeze că deși vor avea propulsie nucleară, submarinele nu vor fi echipate cu arme nucleare.

„Aceste submarine nu vor fi încărcate cu niciun fel de arme nucleare ”, a spus Biden.

Rishi Sunak, prim-ministrul britanic, a subliniat că „pentru prima dată, trei flote de submarine vor lucra împreună în Atlantic și Pacific, pentru a menține oceanele noastre libere în următoarele decenii”. 

Potrivit Reuters, este prima dată când SUA oferă aliaților tehnologia propulsiei nucleare, ultrasecretă. Acest tip de submarin este mai greu de detectat, poate parcurge distanțe mari și poate rămâne în imersiune perioade lungi de timp.

Conform acordului, Australia va cumpăra de la compania americană General Dynamics trei submarine cu propulsie nucleară din clasa Virginia, până în 2030, cu opțiunea de cumpărare a încă două. În etapa finală, Regatul Unit și Australia vor produce și vor opera o nouă clasă de submarine, SSN-AUKUS, cu tehnologii americane de ultimă generație. UK ar urma să primească submarinul său la finalul anilor 2030, iar Australia la începutul deceniului 2040. 

În final, Australia va plăti 245 de miliarde de dolari până în 2055. Premierul australian a declarat că se așteaptă ca prin AUKUS, să fie create 20 de mii de locuri de muncă în următorii 30 de ani.

Australia a oferit Chinei o informare cu privire la acordul privind submarinele, a declarat ministrul australian al Apărării, Richard Marles. Dar Beijingul a condamnat acordul AUKUS ca fiind un act ilegal de proliferare nucleară. Planul „subminează sistemul internațional de neproliferare, alimentează cursele de înarmare și dăunează păcii și stabilității”.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a arătat că Beijingul și-a dezvoltat propriile forțe militare, inclusiv submarine cu propulsie nucleară, spunând: „Am comunicat cu ei despre proiectul AUKUS și am căutat mai multe informații de la ei despre intențiile lor”.

Beijingul a avut o primă reacție oficială în urma semnării acordului între SUA – UK – Australia. 

China a criticat pactul, spunând că cele trei țări „au ales calea periculoasă și eronată”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe mai susține că acordul „ignoră preocupările întregii comunități internaționale”.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.