VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

SUA afirmă că lucrează cu R. Moldova și cu România pentru a crește exporturile de cereale ucrainene

SUA colaborează cu Republica Moldova și cu România pentru a crește exporturile de cereale ale Ucrainei folosind ca alternativă ruta fluviului Dunărea, a declarat miercuri un oficial cu rang înalt al Departamentului de Stat al SUA, citat de Reuters.

„Căutăm să sprijinim rutele alternative: aceasta este, în primul rând, ruta Dunării. Această rută rămâne în apele teritoriale ale NATO. Aşadar, este una foarte atractivă pentru noi, deoarece o menține într-un coridor mai sigur”, a declarat oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului. „Această (rută) poate duce potențial o cantitate semnificativă, vom încerca aşadar să dublăm cantitatea care merge pe această rută”, a spus oficialul, transmite News.ro.

Acesta a precizat că în următoarele săptămâni va avea loc o întâlnire cu românii şi moldovenii „pentru a discuta despre cum să maximizăm ruta Dunării”.

Oficialul de la Washington a mai declarat că americanii nu sunt implicați direct în negocieri, privind exportul de cereale ucrainene intermediat de ONU „dar echipele noastre lucrează îndeaproape cu ONU şi cu turcii pentru a sprijini încercarea de a asista la reluarea acestuia”.

Acordul pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră, negociat de Turcia şi de Naţiunile Unite în iulie 2022, a permis exportul în siguranţă din porturile ucrainene, dar luna trecută, Moscova a ieşit din acord, acuzând Occidentul că împiedică propriile exporturi de cereale şi îngrăşăminte.

Acordul urmărea să atenueze o criză alimentară globală şi a permis exportul a aproape 33 de milioane de tone de cereale ucrainene. De la prăbuşirea acestuia, preţurile cerealelor au crescut în timp ce forţele ruseşti au vizat porturile ucrainene cu rachete şi drone.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.