SUA colaborează cu Republica Moldova și cu România pentru a crește exporturile de cereale ale Ucrainei folosind ca alternativă ruta fluviului Dunărea, a declarat miercuri un oficial cu rang înalt al Departamentului de Stat al SUA, citat de Reuters.
„Căutăm să sprijinim rutele alternative: aceasta este, în primul rând, ruta Dunării. Această rută rămâne în apele teritoriale ale NATO. Aşadar, este una foarte atractivă pentru noi, deoarece o menține într-un coridor mai sigur”, a declarat oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului. „Această (rută) poate duce potențial o cantitate semnificativă, vom încerca aşadar să dublăm cantitatea care merge pe această rută”, a spus oficialul, transmite News.ro.
Acesta a precizat că în următoarele săptămâni va avea loc o întâlnire cu românii şi moldovenii „pentru a discuta despre cum să maximizăm ruta Dunării”.
Oficialul de la Washington a mai declarat că americanii nu sunt implicați direct în negocieri, privind exportul de cereale ucrainene intermediat de ONU „dar echipele noastre lucrează îndeaproape cu ONU şi cu turcii pentru a sprijini încercarea de a asista la reluarea acestuia”.
Acordul pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră, negociat de Turcia şi de Naţiunile Unite în iulie 2022, a permis exportul în siguranţă din porturile ucrainene, dar luna trecută, Moscova a ieşit din acord, acuzând Occidentul că împiedică propriile exporturi de cereale şi îngrăşăminte.
Acordul urmărea să atenueze o criză alimentară globală şi a permis exportul a aproape 33 de milioane de tone de cereale ucrainene. De la prăbuşirea acestuia, preţurile cerealelor au crescut în timp ce forţele ruseşti au vizat porturile ucrainene cu rachete şi drone.