VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

VIDEO/ Marea Dictare Națională, acțiune dedicată Zilei Limbii Române

Marea Dictare Națională este o acțiune dedicată Zilei Limbii Române, marcată astăzi în R. Moldova. La evenimentul care se desfășoară în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet, s-au înscris peste 600 de persoane.

Evenimentul a început cu un mesaj transmis de președinta Maia Sandu. Șefa statului a declarat că în Uniunea Europeană, unde R. Moldova dorește să ajungă, limba română are un loc respectat.

„În perioada sovietică, poporul nostru a fost privat de dreptul la auto-determinare, dar și de dreptul la limba română, cu scopul de a ne lipsi de identitate națională și de a ne mutila conștiința de neam. Puteai fi denigrat, amenințat, destituit din funcție sau chiar avea dosar penal pentru că vorbeai în limba ta(…) În R. Moldova vorbim Limba Română, una din limbile oficiale ale Uniunii Europene. În UE, acolo unde vrem să ducem R. Moldova, limba română are un loc respectat și nimeni nu riscă să fie pedepsit pentru că vorbește limba maternă. În UE, toate limbile și toți cetățenii sunt egali. Am încredere în generațiile care cresc acum, voi veți transforma Moldova într-un stat european cu mândrie față de tradițiile, cultura și limba noastră”.

„Noi iubim în limba română, gândim în limba română, să vorbim corect limba română”, a spus ministrul Educației, Dan Perciun, prezent la eveniment.

Textul propus participanților la dictare a fost selectat din cele 65 de lucrări depuse la concursul de eseuri cu tematica: „De ce Republica Moldova trebuie să fie parte a Uniunii Europene?”. Totodată, textul a fost completat și de un capitol dedicat limbii române.

În cadrul ceremoniei a avut loc înmânarea premiilor celor cinci câștigători ai concursului de eseuri. Premiul mare este un voucher de cărți în valoare de 10.000 lei și alt voucher de 3.000 lei pentru cumpărături. Totodată, ceilalți patru câștigători vor primi câte un voucher de cărți în valoare de 2.500 lei.

Finaliștii Marii Dictări Naționale vor fi premiați la începutul lunii septembrie.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.