VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Studiu: Instituțiile publice, secretoase referitor la salariile conducătorilor

O analiză a paginilor web ale instituțiilor publice și întreprinderilor de stat denotă un nivel redus de transparență. Pe paginile web sunt oferite doar date organizaționale – organigramă și cadrul legal.

De asemenea, majoritatea instituțiilor informează activ despre oportunitățile de angajare. Sunt limitate însă datele financiare, și anume cele cu privire la bugete, achiziții și salariile conducătorilor. Constatările se conțin în cea de-a doua ediție a Raportului privind accesul la informații, prezentat de Freedom House.

„Aceste neajunsuri sunt doar într-o mică măsură compensate de mecanismele de transparență guvernamentală. Este vorba despre portalul public m-tender pentru achizițiile publice și pagina web a ANI – în partea ce se referă declarațiile de avere și interese ale funcționarilor. Un număr mare de instituții, atât la nivel central, cât și la nivel local, nu respectă nici măcar obligațiile esențiale privind transparența pro-activă. Aici putem menționa Ministerul Culturii, Consiliul raional Edineț, Agenția Națională Anti-doping, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor și Procuratura Generală”, precizează unul dintre autorii raportului, Stela Pavlov, expertă în domeniul reformelor în sectorul mass-media, anticorupție și justiție.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 58 de instituții publice, ministere și instituții din subordine, precum și 15 întreprinderi de stat și societăți pe acțiuni, în care statul are cotă parte. „Nu s-au înregistrat progrese esențiale în domeniul transparenței pro-active din momentul evaluării în 2021. Disponibilitatea datelor esențiale de natură organizațională, financiară și de personal rămâne în continuare a fi o provocare”, a notat experta, potrivit IPN.

A fost analizat și accesul la informații la solicitare. În acest sens au fost redactate și trimise solicitări standardizate care s-au axat pe informații de interes public. Au fost întrebări cu privire la veniturile salariale ale conducătorilor instituțiilor publice, informații despre contractele de achiziție publică de bunuri, servicii și lucrări, precum și informații despre subsidii, subvenții, granturi etc.

Stela Pavlov spune că cele mai multe informații furnizate au fost acelea despre subvenții, granturi și donații acordate persoanelor juridice. Marea majoritate au răspuns că nu au acordat subvenții și granturi. Mai mult de jumătate au prezentat informații despre achiziții. Dar problematică a fost obținerea informației despre veniturile și salariile conducătorilor. Sunt și instituții care au refuzat să acorde informații referitor la aspectele financiare din cadrul instituției publice.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.