VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Strategi americani: Forţele şi puterea de foc ale Ucrainei sunt alocate prost

Contraofensiva ucraineană nu reuşeşte să spargă apărarea rusă fortificată în principal din cauză că mulţi militari, inclusiv unele dintre cele mai bune unităţi de luptă sunt desfăşurate în mod greşit – sunt prea dispersate şi este necesar să se concentreze pe frontul contraofensivei în sudul Ucrainei, potrivit unor strategi americani, relatează The New York Times (NYT).

Obiectivul principal al contraofensivei este să întrerupă liniile de aprovizionare în sudul Ucrainei, prin tăierea ”podului” dintre Rusia şi Peninsula ucraineană Crimeea, anexată în 2014.

Însă, în loc să se concentreze asupra acestui obiectiv, comandanţii ucraineni şi-au împrăştiat trupele şi puterea de foc din est în sud, critică oficiali americcani.

Ca atare, numeroase forţe ucrainene se află în apropiere de Bahmut şi alte oraşe din estul Ucrainei şi nu la Melitopol şi Berdiansk, în sud, două fronturi cu mult mai importante strategic, critică aceşti oficiali.

Planificatori americani au sfătuit Kievul să se concentreze asupra frontului către Melitopol – prioritatea absolută a Ucrainei – şi să străpungă câmpurile de mine ruseşti şi alte apărări ruseşti, chiar dacă ucrainenii pierd mulţi militari şi echipament, notează news.ro.

Numai printr-o schimbare a tacticii şi printr-o acţiune spectaculoasă, se va putea schimba ritmul contraofensivei, declară un oficial american care, la fel ca ceilalţi şase oficiali din Occident intervavaţi, au vorbit sub protecţia anonimatului despre ”deliberări interne”, scrie NYT.

Alt oficial american declară că ucrainenii sunt prea împrăştiaţi şi este necesar să-şi consolideze puterea de luptă într-un singur loc.

După aproape trei luni de la lansarea acestei contraofensive, ucrainenii ar putea fi ostili acestor sfaturi, mai ales în contextul în care pierderile cresc, iar Rusia deţine avantajul atât în privinţa trupelor, cât şi a echipamentului.

Şeful Statului Major american Interarme, generalul Mark Milley, omologul său britanic, amiralul Sir Tony Radakin şi comandantul trupelor americane în Europa, generalul Christopher Cavoli, îl îndemnau într-o teleconferinţă, la 10 august, pe comandantul militar ucrainean, generalul Valeri Zalujni, să se concentreze asupra frontului principal.

Doi oficiali, informaţi despre această întâlnire, declară că Valeri Zalujni a fost de acord.

Rolul amiralului Radakin este extrem de important şi nu a fost larg apreciat, declară ei.

Generalul Milley stă de vorbă cu Zalujni în fiecare săptămână despre strategie şi nevoile Ucrainei.

Însă administraţia Biden le-a interzis ofiţerilor americani de rang înalt să viziteze Ucraina, din motive de securitate şi pentru a evita o creştere a tensiunilor cu Moscova.

Marea Britanie nu a impus însă asemenea obligaţii, iar amiralul Radakin, un ofiţer distins care a luptat timp de trei ani în Irak, a dezvoltat o relaţie strânsă cu omologul său ucrainean în numeroase vizite în Ucraina.

Oficialii americani declară că există indicii care arată că Ucraina a început să-şi mute unele forţe mai experimentate din est în sud.

Dar chiar şi cele mai experimentate unităţi au fost reconstituite de mai multe ori, după ce au suferit pierderi importante.

Aceste unităţi se bazează tot mai mult pe un număr tot mai mic de comandanţi superiori.

Unele plutoane sunt alcătuite din militari răniţi, întorşi să lupte.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.