VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Statul majorează volumul stocurilor de securitate a gazelor. Cota acestora va fi de 30% din total

Republica Moldova va stoca 15% din consumul mediu anual de gaze naturale, iar peste 30% din această cantitate vor constitui stocuri de securitate. Două hotărâri în acest sens au fost aprobate astăzi de Guvern, transmite IPN.

Potrivit calculelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică prezentate Ministerului Energiei, cantitatea totală necesară pentru stocarea gazelor naturale constituie 149,5 milioane de metri cubi. Dintre acestea, 47,1 milioane de metri cubi reprezintă stocuri de securitate, ceea ce constituie echivalentul a 10 zile de consum de iarnă. Anterior, stocurile de securitate acopereau 8 zile de consum intern.

Societatea pe acțiuni „Energocom” a fost desemnată întreprindere responsabilă de încheierea acordurilor și contractelor necesare cu operatorii instalațiilor de stocare și va ține evidența separată a tranzacțiilor încheiate în legătură cu crearea și menținerea stocurilor de securitate. Întreprinderea va achiziționa gazele naturale destinate executării obligației de stocare prin procedură competitivă de achiziție, pe platformele de tranzacționare, fie prin intermediul unor contracte negociate direct, în cazul unor situații excepționale.

Potrivit Ministerului Energiei, volumele de gaze vor fi achiziționate până la 1 octombrie a fiecărui an calendaristic și vor fi stocate în depozitele țărilor membre ale UE sau părți ale Comunității Energetice.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.