VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Statul își propune revizuirea mecanismelor de protecție a copiilor aflați în situații de risc

Actualele mecanisme de protecție a copiilor aflați în situații de risc, în special a celor expuși riscului de a comite infracțiuni, urmează să fie revizuite de către autoritățile responsabile. Este una dintre concluzia participanților la audierile de azi de la Comisia parlamentară protecție socială, unde au fost abordate problemele privind violența asupra minorilor și noile soluții pentru protecția copiilor aflați în situații de risc.

Membrii comisiei au remarcat că, în ultima perioadă, tot mai des sunt mediatizate cazuri foarte grave de abuz față de copii, cum ar fi violență, trafic de copii, bullying etc. Totodată, se atestă cazuri de infracțiuni grave săvârșite de copii.

„În Republica Moldova există mai multe mecanisme prin care se aplică Legea privind protecția specială a copiilor aflați în situație de risc şi a copiilor separați de părinți. În proces de elaborare este mecanismul care vizează copiii expuși riscului de a săvârși infracțiuni. În pofida acestor eforturi, cazurile la care asistăm, în ultima perioadă, sunt o dovadă că eforturile nu sunt suficiente. Trebuie să înțelegem ce mai avem de făcut, ce trebuie să consolidăm, cum trebuie să acționăm, astfel ca să asigurăm o protecție reală pentru toții copiii”, a declarat  vicepreședinta Comisiei, Liliana Grosu.

Reprezentanții autorităților responsabile de protecția copiilor aflați în situație de risc au menționat despre necesitatea de a instituționaliza formarea și instruirea angajaților în acest domeniu, ceea ce ar asigura o mai bună implementare a cadrului normativ ce vizează combaterea violenței împotriva copiilor. De asemenea, a fost subliniată necesitatea de a actualiza fișele de post ale angajaților din domeniul protecției sociale, sănătate, educație și apărare, în vederea includerii măsurilor care se referă la protecția copiilor în situație de risc. Un alt aspect menționat de specialiștii din cadrul ministerelor de resort a vizat actualizarea mecanismelor intersectoriale de cooperare dintre autorități, precum și o definire mai clară a mecanismelor de identificare și monitorizare a copiilor aflați în situație de risc.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.