VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Statele Unite propun Grupului G7 confiscarea unor active ruse în valoare de 300 de miliarde de dolari

Administrația de la Washington a propus Grupului G7 un plan pentru confiscarea activelor ruse în valoare de 300 de miliarde de dolari, blocate prin sancțiunile impuse de Occident din cauza invaziei militare ruse în Ucraina.

Surse citate de publicația Financial Times au declarat că Washingtonul le-a propus grupurilor de lucru din cadrul G7 să exploreze modalități de a confisca active ruse în valoare de 300 de miliarde de dolari, în contextul în care aliații occidentali se grăbesc să ajungă la un acord înainte de împlinirea a doi ani de la începerea invaziei ruse în Ucraina.

Tema a fost abordată recent de miniștrii Finanțelor din statele membre G7, fiind evaluate opțiunile și riscurile. Statele Unite, susținute de Marea Britanie, Japonia și Canada au propus avansarea activităților exploratorii astfel încât să fie propuse opțiuni clare pentru un potențial summit al Grupului G7 care ar urma să fie convocat în jurul zilei de 24 februarie 2024, când se vor împlini doi ani de când președintele Vladimir Putin a lansat ofensiva împotriva Kievului.

Germania, Franța, Italia și Uniunea Europeană au exprimat rezerve asupra planului SUA de confiscare a activelor ruse, subliniind că trebuie analizate clar efectele juridice.

Opțiunile variază între confiscarea directă a activelor Băncii centrale a Rusiei, folosirea profiturilor generate de activele blocate sau utilizarea activelor pentru garantarea creditelor. Comisia Europeană a propus, recent, proceduri prin care să taxeze profiturile generate de activele ruse blocate de Uniunea Europeană prin sancțiuni, suma care ar putea fi vizată de un impozit special fiind de circa 15 miliarde de euro. Pentru evitarea litigiilor internaționale, Comisia Europeană argumentează că profiturile generate de activele ruse nu sunt datorate Moscovei, pentru că sunt distincte de titlurile principale imobilizate prin sancțiuni.

Administrația de la Moscova a avertizat, săptămâna trecută, că ar putea întrerupe relațiile diplomatice cu Washingtonul și ar putea riposta simetric la acțiunile Statelor Unite și Uniunii Europene de confiscare a activelor ruse blocate prin sancțiuni.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.