VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Start înregistrării pentru compensații la energie. Doar persoanele care se vor înregistra în sistem vor beneficia de ajutor

Începând cu 1 noiembrie, cetățenii se pot înscrie pe platforma compensatii.gov.md, pentru a beneficia de compensaţii la energie în sezonul rece. În anul curent, compensaţiile vor fi acordate în factură la energie termică, gaze naturale şi energie electrică, precum şi sub formă de plată monetară lunară în sumă fixă de 800 de lei.

Cetățenii se pot înregistra în sistem de pe 1 noiembrie până pe 25 noiembrie inclusiv. Cei care nu vor reuși să depună cererile până pe 25 noiembrie se vor putea înregistra și mai târziu, însă pentru cererile depuse după data de 25 a lunii, compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.

Spre deosebire de sezonul rece precedent, persoanele care nu se vor înregistra în sistemul informațional nu vor beneficia de compensații. Cetățenii care nu reușesc să se înscrie, sunt rugați să apeleze la bibliotecarii sau asistenții sociali din localitate.

În anul curent ajutorul pentru perioada rece a anului a fost majorat cu 100 de lei și integrat în programul de compensații, sub formă de plată monetară. Sistemul va genera lunar, până la data de 28, lista beneficiarilor eligibili cărora li s-a stabilit compensația la energie sub formă de plată monetară – 800 de lei, în corespundere cu categoria de vulnerabilitate energetică atribuită. Compensația va fi achitată de Casa Națională de Asigurări Sociale pe conturile personale ale beneficiarilor, prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice (MPay).

În acest an au fost adăugate și două categorii noi de vulnerabilitate energetică – „vulnerabilitate extremă” și „vulnerabilitate primară”. În sezonul precedent, existau 5 categorii de vulnerabilitate energetică, iar extinderea acestora va permite țintirea mai exactă a celor mai sărace gospodării și oferirea unor compensații mai corecte în asemenea circumstanțe.  

Potrivit autorităților, la stabilirea gradului de vulnerabilitate energetică se va ține cont și de gradul de dizabilitate severă a membrilor gospodăriei casnice. Totodată, la calcularea venitului gospodăriei nu se vor lua în calcul indemnizațiile acordate pentru copii.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.