VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Starețul Mănăstirii Căpriana, primul episcop hirotonit la Chișinău

Arhimandritul Filaret, starețul Mănăstirii Căpriana, este primul episcop din Moldova hirotonit la Chișinău, ci nu la Moscova. Despre aceasta anunță Mitropolia Moldovei într-un comunicat remis presei.

Duminică, 22 octombrie 2023, în ziua pomenirii Sfinților Părinți de la al VII-lea Sinod Ecumenic, cu binecuvântarea Preafericitului Patriarh al Moscovei și al întregii Rusii, Kirill, Înaltpreasfințitul Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove, Vladimir, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala cu hramul Nașterea Domnului din municipiul Chișinău. În timpul Sfintei Liturghii a avut loc hirotonia arhimandritului Filaret (Cuzmin) în treapta de episcop al Căprianei, vicar al Eparhiei Chișinăului. La finalul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova l-a îndrumat pe episcopul Căprianei, PS Filaret, în slujirea sa și i-a înmânat toiagul arhieresc. Conform tradiției, noul episcop hirotonit a oferit credincioșilor prima binecuvântare pastorală”, anunță Mitropolia.

Pentru a-l vedea episcop pe preotul Filaret (Cuzmin), afirmă surse citate de Jurnal.md din cadrul Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, mitropolitul Vladimir ar fi fost la un pas de a intra în conflict deschis cu Patriarhul Kirill. Încă acum jumătate de an, Înaltpreasfințitul a mers la Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse (BORu), împreună cu starețul de la Căpriana, și a propus ca acesta să fie ridicat la rangul de episcop, însă rușii nu l-au acceptat. Se spune că motivul refuzului ar fi fost existența unui dosar în sertarele patriarhiei, care dezvăluie mai multe acte necreștinești săvârșite de către potențialul candidat.

Aceleași surse, care au solicitat să le păstrăm anonimatul, susțin că una din încercările mitropolitului de a exercita presiuni asupra Moscovei pentru a-și da acordul în privința hirotonirii ca episcop a arhimandritului Filaret a fost și scrisoarea transmisă de ÎPS Vladimir către Patriarhul Kirill.

Menționăm că arhimandritul Filaret se numără printre cele patru persoane care, în august, au depus 22 de mii de lei pentru a-l elibera din detenție pe controversatul Vladimir Andronachi, garantând că acesta nu va fugi din țară și nu va comite noi infracțiuni.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.