VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Starea de urgență în R. Moldova, prelungită cu încă 60 de zile. Recean: Guvernul este pregătit pentru orice provocare

Starea de urgență în R. Moldova a fost prelungită cu încă 60 de zile, în contextul amenințărilor la adresa securității naționale. Propunerea Guvernului privind prelungirea stării de urgență pe întreg teritoriul țării, începând cu data de 5 aprilie 2023, a fost aprobată de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în cadrul ședinței Parlamentului din 30 martie.

Potrivit Premierului Dorin Recean, prelungirea stării de urgență este necesară în contextul mai multor riscuri și amenințări existente, printre care provocările de natură energetică, umanitară, socială și de securitate, acestea fiind, în mare parte, consecințe ale agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Guvernul a prevenit escaladarea prețurilor la alimente, motorină Vom avea grijă să limităm creșterea prețurilor. (…) Această stare de urgență ne permite să intervenim promt. (…) Guvernul este pregătit pentru orice provocare. Dacă ei (n.r rușii) întrerupt gazul, căldura de tot, Guvernul va avea nevoie de pârghii pentru intervenție promptă. (...) Guvernul are capacitate și va asigura pacea R. Moldova, indiferent de situație”, a declarat prim-ministrul Recean.

Situația de securitate din regiune rămâne precară, iar Republica Moldova rămâne o țintă a unui larg spectru de manifestări ale războiului hibrid, prin care se încearcă destabilizarea țării. Aceste riscuri sunt exacerbate și de situația gravă, fără precedent din domeniul justiției, în care este afectată funcționalitatea instituțiilor din sistemul judecătoresc”, se menționează în nota informativă a proiectului de hotărâre.

Astfel, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite, în continuare, dispoziții care sunt obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

Parlamentul a declarat stare de urgență la data de 24 februarie 2022, când a început războiului în Ucraina, ținând cont de pericolul iminent la adresa securității naționale a Republicii Moldova.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.