VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Stare de alertă pe piața energiei electrice: Spînu anunță ce va face Republica Moldova în continuare

Vicepremierul Andrei Spînu a venit cu o reacție după ce întreprinderea de Stat „Moldelectrica” a anunțat că pe piața energiei electrice din R. Moldova se atestă stare de alertă. 

Într-o postare pe o rețea de socializare ministrul a subliniat că dacă consumatorii nu vor economisi energia electrică s-ar putea ajunge la deconectări.

Astăzi au fost mai multe știri îngrijorătoare referitor la situație în sectorul electroenergetic. În acest sens am câteva comentarii și mesaje:

Vă rog să continuăm să economisim. În graficul de mai jos se vede cum un efort comun a dus la reducerea consumului de energie electrică în orele de vârf, dar și pe parcursul zilei. În perioada următoare va trebui să continuăm acest efort pentru a nu fi în situație de a deconecta consumatorii.

Azi, cât și în acest weekend, nimeni nu va fi deconectat de la energia electrică. Începând de luni, vom avea un deficit mai mare de energie electrică ținând cont de anunțul MGRES de reducere a livrărilor de energie electrică. Tot luni, vom veni cu informații suplimentare despre acest deficit”, a scris Spînu.

Totodată, ministrul a subliniat că Republica Moldova va cumpăra mai multă energie electrică din România.

Am identificat alte 100 MWh de energie electrică care vor fi importate din România. În total, România va livra 235 MWh. Energocom finalizează procesul de înregistrare pe platforma OPCOM (operatorul de piață din România) și va putea cumpăra suplimentar, în orele de vârf, energie electrică din România. Suntem interconectați la ENTSO-E și vom putea achiziționa energie electrică de pe piața europeană.

Stimați cetățeni, războiul din Ucraina, atacurile din ultimele săptămâni asupra infrastructurii energetice din țara vecină și decizia Gazprom de a reduce livrările de gaz lovesc direct în cetățenii țării noastre de pe ambele maluri ale Nistrului. Noi, la Guvern vom face tot posibilul să ținem conectată țara la energia electrică. Vă rog să fim solidari și responsabili în a economisi în perioada următoare”, a mai scris Spînu.

Amintim că așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că începând cu luni, 24 octombrie, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) va reduce livrările de energie electrică de la 70% la 27% către malul drept al Nistrului, în contextul în care Gazprom menține la un nivel scăzut livrările de gaze.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.