VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Spînu explică de ce a crescut prețul la energia electică furnizată de MGRES, la 73 de dolari

Invitat la emisiunea „Puncte de Reflecție”, vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a explicat de ce a crescut prețul la energia electrică livrată de Centrala de la Cuciurgan (MGRES), de la 62 la 73 de dolari. Potrivit oficialului, MGRES inițial a solicitat 80 de dolari iar în urma unor negocieri dificile s-a ajuns la un compromis și a fost stabilit prețul de 73 dolari pentru un MW/h.

Vicepremierul a declarat că în cadrul negocierilor cu reprezentanții Tiraspolului s-a făcut tot posibilul pentru a obține un preț cât mai bun la energia electrică furnizată de Centrala de la Cuciurgan cetățenilor de pe malul drept al Nistrului.

„Noi discutăm despre toată această construcție încă din noiembrie. Credeți-mă, am făcut tot posibilul ca să avem cel mai mic preț posibil în relația cu MGRES-ul. Acesta a fost compromisul, or MGRES-ul a solicitat un preț de peste 80 de dolari, noi am spus să menținem măcar prețul de 62,5 și am ajuns cumva la mijloc”, a spus ministrul.

Andrei Spînu s-a arătat convins că prețul stabilit în cadrul noului contract cu MGRES este foarte bun deoarece prețul la energia electrică pe piețele europene, inclusiv pe bursa din România, în orele de vârf, a trecut de 700 de euro.

„Noi suntem într-un proces de negocieri, noi nu controlăm centrala de la Cuciurgan. Eu mi-aș fi dori să vin să bat cu pumnul în masă și să zic că vreau să fie 20 de dolari, dar este un proces de negocieri în care noi am ajuns la această înțelegere, care este una bună. Repet: ieri, spre exemplu, prețul la energia electrică pe piețele europene, inclusiv pe bursa din România, în orele de vârf, seara, a trecut de 700 de euro. Deci, 700 de euro! Calculați cât ar trebui să coste energie electrică în acea perioadă, peste 14 lei. Suntem noi gata să plătim 14 lei pe energia electrică? Nu suntem. Noi am făcut toate calculele economice și financiare să vedem care este cea mai bună soluție, și aceasta este cea mai bună soluție”. a conchis Andrei Spînu.

Menționăm că la începutul lunii decembrie, SA Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan (MGRES). Astfel, pentru decembrie vor fi procurați aproximativ 204.000 MW la un preț de 73 de dolari. În schimb, Moldovagaz oferă părții stângi a Nistrului toate cele 5,7 milioane m3 de gaz livrate de Gazprom.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.