VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Andrei Spînu: Nu am ce ascunde, sunt cu inima împăcată și toate deciziile le-am luat pentru oameni

Vocea Basarabiei: Astăzi avem un invitat special, este vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Una caldă, alta rece. Comunitatea Energetică Europeană salută contractul de furnizare a electricității dintre Energocom și MGRES. Într-un comunicat de presă se spune: „În aceste vremuri grele de iarnă, acest aranjament va permite consumatorilor de pretutindeni în Republica Moldova (cel mai probabil se referă la cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului) să aibă acces la energia electrică la prețuri accesibile”. Dar acest contract care a fost semnat pe data de 5 decembrie a stârnit și un val de critici în societatea moldavă: „România salvează energetic Chișinăul, iar autoritățile moldovene salvează economic regiunea transnistreană și finanțează separatismul prin cedarea întregii cantități de gaze pe care o primește Moldova de la Gazprom”, „Chișinăul s-a lăsat prins în capcana energetică rusească” – am citit doar câteva din criticile pe care le-am spicuit de pe rețelele de socializare. Dle Spînu, să ne spuneți clar – cine a câștigat în cazul acesta și cine a pierdut? A câștigat Chișinăul, a câștigat Tiraspolul sau a câștigat Moscova?

Andrei Spînu: Haideți să pornim de la ideea că au câștigat oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului sau, altfel spus, au câștigat cetățenii noștri. Am citit și eu foarte multe reacții, evident că de la unii lideri politici pentru mine e clar de ce o fac, am văzut și critici de la anumiți oameni care eu consider că sunt plătiți de oligarhi ca să facă scandal și să divizeze societatea, dar în același timp am văzut și opinii de la oameni pe care eu îi consider de bună-credință. Le înțeleg supărarea, pentru că, am zis și la conferință, cred că trebuia să ofer mai multe detalii din prima zi când s-a aprobat acel contract, dar cumva am fost prinși în tot acest mecanism de discuții ca să găsim o soluție. Eu vreau să spun doar o singură chestie: este important ca în această perioadă de iarnă – suntem la început de iarnă – să nu uităm care este obiectivul nostru. Am impresia că unii când își expun opinia uită că suntem în data de 6 decembrie și iarna grea este încă înainte, uită că Rusia continuă să atace infrastructura energetică din Ucraina. Și am văzut ce s-a întâmplat ieri, peste 100 de rachete au fost aruncate spre Ucraina; uită că criza energetică afectează nu doar Republica Moldova, ci întreaga Uniune Europeană. Și am văzut acel comunicat al Comunității Energetice Europene, care înțelege că situația este dificilă nu doar în țara noastră, dar în toată regiunea și în acest context, în realitate, nu este cum ne dorim, dar în realitate noi începem să discutăm despre rezolvarea conflictului transnistrean, despre cine a avut de câștigat nu știu ce. Eu vreau să revin – obiectivul nostru, al guvernului, al meu în calitate de ministru este ca să mă asigur că oamenii au energie electrică, căldură și gaz. Și le au neîntrerupt. Or, ce s-a întâmplat ieri în Ucraina, și nu știu dacă a fost în presă, dar ieri în regiunea Odesa a ars o linie, fizic a ars.

Eu întreb – dacă nu era contractul și ardeau linii electrice de înaltă tensiune pe teritoriul Moldovei, ce se întâmpla? Cine și-ar fi asumat responsabilitatea pentru această situație?

Vocea Basarabiei: Am văzut, e în beznă și Odesa.

Andrei Spînu: Eu întreb – dacă nu era contractul și ardeau linii electrice de înaltă tensiune pe teritoriul Moldovei, ce se întâmpla? Cine și-ar fi asumat responsabilitatea pentru această situație? Dar noi ieri am văzut că am avut doar puțin o cădere de tensiune, dar electricitate a fost în toată țara. Asta arată că decizia a fost una corectă.

Vocea Basarabiei: Dar ați putea să ne spuneți ce prevede acest contract?

Andrei Spînu: Prevede ceea ce azi este în public, este un contract prin care MGRES-ul livrează energie electrică suficientă pentru malul drept la prețul de 73 de dolari.

MGRES-ul a solicitat un preț de peste 80 de dolari, noi am spus să menținem măcar prețul de 62,5 și am ajuns cumva la mijloc, deci este foarte simplu.

Vocea Basarabiei: Și, apropo, de ce a crescut de la 62 la 73 de dolari? Și dacă s-ar fi putut ca să fie și mai puțin de 60 de dolari?

Andrei Spînu: Noi discutăm despre toată această construcție încă din noiembrie. Credeți-mă, am făcut tot posibilul ca să avem cel mai mic preț posibil în relația cu MGRES-ul. Acesta a fost compromisul, or MGRES-ul a solicitat un preț de peste 80 de dolari, noi am spus să menținem măcar prețul de 62,5 și am ajuns cumva la mijloc, deci este foarte simplu.

Vocea Basarabiei: Bine, dar ei cumpără gazul, și nici nu știu dacă îl cumpără, dacă au bani să-l cumpere, la prețul vechi, de ce există această diferență de 11 dolari?

Andrei Spînu: Repet: noi suntem într-un proces de negocieri, noi nu controlăm centrala de la Cuciurgan. Eu mi-aș fi dorit să vin să bat cu pumnul în masă și să zic că vreau să fie 20 de dolari, dar este un proces de negocieri în care noi am ajuns la această înțelegere, care este una bună. Repet: ieri, spre exemplu, prețul la energia electrică pe piețele europene, inclusiv pe bursa din România, în orele de vârf, seara, a trecut de 700 de euro. Deci, 700 de euro! Calculați cât ar trebui să coste energie electrică în acea perioadă, peste 14 lei. Suntem noi gata să plătim 14 lei pe energia electrică? Nu suntem. Noi am făcut toate calculele economice și financiare să vedem care este cea mai bună soluție, și aceasta este cea mai bună soluție.

Suntem noi gata să plătim 14 lei pe energia electrică? Nu suntem. Noi am făcut toate calculele economice și financiare să vedem care este cea mai bună soluție, și aceasta este cea mai bună soluție.

Vocea Basarabiei: Iată, eu am să-l citez pe dl Parlicov, care a condus Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, actualmente este un bun cunoscător al realităților din acest domeniu, el zice că Gazprom ar putea sista livrările de gaze naturale către Republica Moldova și explică că în prezent nu există certitudinea că Tiraspolul va achita consumul de gaze naturale cedate de către Republica Moldova în schimbul energiei electrice. Potrivit lui, din cauza neachitării facturii se vor acumula din nou datorii ale malului stâng, în prezent datoria regiunii transnistrene este în jur de 9 miliarde de dolari.

Andrei Spînu: Dar asta este de 30 de ani, conflictul transnistrean nu a dispărut nicăieri, acea datorie de peste 8 miliarde s-a creat în ultimii 30 de ani. Nu văd ce aduce nou dl Parlicov, or atâta timp cât problema transnistreană nu va fi rezolvată definitiv, evident că vom avea o situație de acest tip. Referitor la Gazprom, noi deja ne-am obișnuit, Gazprom în fiecare lună cumva ne lasă să credem că vor sista livrarea gazului. Acum trebuie să fie clar pentru toată lumea că în momentul în care Gazprom decide să sisteze, Gazprom va fi unicul vinovat că nici pe malul stâng nu va fi electricitate sau gaz, pentru că nu mai sunt motive să spună că noi nu achităm, noi ne-am achitat toate obligațiunile financiare.

Vocea Basarabiei: Dar până la urmă nu Tiraspolul, dar Moldovagaz va trebui să achite consumul de gaz?

Andrei Spînu: Păi, Moldovagaz să achite. Sigur că Moldovagaz, dar Moldovagaz trebuie să strângă aceste resurse din partea stângă a Nistrului.

Vocea Basarabiei: Și dacă Tiraspolul zice că nu are suficienți bani, ce se întâmplă?

Andrei Spînu: Dacă nu are suficienți bani, noi conform și protocolului pe care l-am semnat, dar și al contractului suntem obligați să achităm consumul malului drept. Moldovagaz va achita consumul integral pentru luna noiembrie pentru malul drept, va achita cele 10 milioane de metri cubi consumate în primele trei zile ale lunii decembrie și deja ceea ce merge spre malul stâng va intra în acea datorie istorică de peste opt miliarde.

Vocea Basarabiei: Și atunci, această datorie istorică ar putea să mai crească?

Andrei Spînu: Această datorie crește în fiecare lună, a crescut și în noiembrie, și în octombrie, și în septembrie, și un an în urmă, și doi ani în urmă, pentru că partea stângă niciodată nu a achitat, știm foarte bine asta.

Contractul este pentru o lună și avem înțelegerea că va fi prelungit așa cu fiecare lună – ianuarie, februarie, martie.

Vocea Basarabiei: Și acest contract acum e valabil pentru luna decembrie, pentru că deja ați anunțat că s-ar putea să fie și pentru o perioadă de 4 luni?

Andrei Spînu: Noi am discutat pentru 4 luni – decembrie, ianuarie, februarie și martie.

Vocea Basarabiei: Contractul e pe 4 luni?

Andrei Spînu: Contractul este pentru o lună și avem înțelegerea că va fi prelungit așa cu fiecare lună – ianuarie, februarie, martie.

Vocea Basarabiei: Dar de ce nu s-a putut deodată pentru 4 luni?

Andrei Spînu: Pentru că dvs. ați pus întrebarea corect – ce va face Gazprom? Adică, dacă Gazprom… Pentru că sunt câteva opțiuni: Gazprom poate să continue să livreze 5,7 milioane sau poate totuși decid să-și respecte contractul și să livreze toată cantitatea de gaz, și pentru malul stâng, și pentru malul drept, care depășește cu mult cele 5,7 milioane metri cubi de gaz. Respectiv, vom ajunge mai aproape de luna ianuarie, vom vedea care va fi decizia Gazprom-ului și vom prelungi contractul în funcție de asta.

Vocea Basarabiei: Dar această situație înseamnă că Republica Moldova s-a dezis de gazul rusesc din moment ce s-au redus volumele pe care le livra Gazprom-ul către Republica Moldova?

Andrei Spînu: Exact. La moment, malul drept nu mai consumă gaz de la Gazprom, consumăm din ceea ce am reușit să achiziționăm și să stocăm în această perioadă.

Vocea Basarabiei: Și această stocare e suficientă pentru o perioadă de cât?

Andrei Spînu: Dacă vorbim de ziua de astăzi, pentru aproximativ două luni și jumătate, dar continuăm să achiziționăm în fiecare zi gaz.

Vocea Basarabiei: Stocurile rămân în România și în Ucraina?

Andrei Spînu: Da.

Vocea Basarabiei: Și ele sunt în siguranță, mai ales în Ucraina, iarăși pentru că se vorbește multe despre distrugerea infrastructurii de către Rusia și aceste depozite sunt în siguranță?

Andrei Spînu: Da.

Vocea Basarabiei: Tiraspolul ar fi marcat trei lovituri dintr-odată: primește întreaga cantitate necesară de gaze naturale la preț subvenționat pe care oricum nu-l vor plăti, adică oricum pentru dânșii gratis înseamnă acest lucru, da?

Andrei Spînu: Eu mă uimesc…

Cetățenii noștri au obținut, în primul rând, siguranța livrărilor, deci avem electricitate, riscul de deconectări din cauza bombardamentelor rusești în Ucraina a scăzut considerabil.

Vocea Basarabiei: Eu citesc din ceea ce am spicuit de pe rețelele de socializare.

Andrei Spînu: De acord, dar eu vreau să pornim de la ideea ce am obținut noi, pentru că noi tot timpul discutăm despre alții, dar nu ce au obținut cetățenii. Cetățenii noștri au obținut, în primul rând, siguranța livrărilor, deci avem electricitate, riscul de deconectări din cauza bombardamentelor rusești în Ucraina a scăzut considerabil. Și am văzut chiar ieri, când au fost peste 100 de rachete aruncate, a fost o mică cădere de tensiune, dar electricitatea nu s-a deconectat. Doi: în zilele următoare ANRE trebuie să reducă tariful. Asta a fost decizia Comisiei pentru Situații Excepționale de ieri. Am dat termen de trei zile, eu sper că azi, mâine, cel târziu, deja să fie anunțat, asta înseamnă că tariful pentru cetățeni ar trebui să scadă cu minimum 25%, chiar începând cu luna decembrie.

Vocea Basarabiei: Și ar trebui să fie aproximativ cât?

Andrei Spînu: Aproximativ un preț de 4 lei, deja ANRE-ul trebuie să calculeze exact care va fi prețul. De asemenea, dacă reușim să menținem acest contract, așa cum am spus, pentru ianuarie, februarie și martie, s-ar putea ca în ianuarie să mai avem o scădere. Iarăși, ANRE-ul, care este structura responsabilă, trebuie să facă toate calculele. În același timp, am promis că vom avea gaz și avem gaz în continuare, căldură este. Și toată lumea recunoaște, avem cea mai complicată criză energetică din toți cei 30 de ani și noi suntem bine pregătiți. Gaz avem? Este. Energie electrică este? Este. Păcură la Termoelectrica este? Este. Căldură avem în case? Avem. Compensații sunt? Sunt. Deci, eu sunt sigur că un pic de răbdare, dacă vreți, și vom vedea cum toate lucrurile încet-încet se așază așa ca cetățenii să aibă de câștigat din toată această situație.

Vocea Basarabiei: Dar poate să ne explicați, totuși, România va continua să ofere sprijin Republicii Moldova, dar ea ar fi putut să ofere cantitatea necesară pentru întreaga Republică Moldova?

Andrei Spînu: Haideți să explic și aici, că aud foarte multe speculații. În primul rând, noi cu toată țara trebuie să-i mulțumim României. Să fie foarte clar asta! România permanent a fost alături de noi, indiferent de criza prin care am trecut, inclusiv energetică, România a fost prima țară care a sărit și ne-a ajutat. În luna decembrie, noi aveam contracte de 90 de euro doar pentru aproximativ 30 la sută, mai aveam câteva contracte de 180 de euro, iar aproximativ 40 la sută din necesar cumpăram de pe piață, de pe bursa din România.

Să fie foarte clar asta! România permanent a fost alături de noi, indiferent de criza prin care am trecut, inclusiv energetică, România a fost prima țară care a sărit și ne-a ajutat.

Vocea Basarabiei: Și acolo era peste 400 de euro?

Andrei Spînu: De pe 1 până pe 3-4 decembrie, noi am cumpărat cu un preț de peste 400 de euro, în același timp, România în momentul în care ne oferea acest ajutor importa o cantitate aproape de 4 ori mai mare decât ne livra nouă, pentru că nu este suficientă energie electrică nici în România. Și vreau să spun că nu doar în România, în întreaga Europă nu este suficientă, pentru că dacă era suficientă, nu aveam prețuri de 400 de euro, 600 de euro, 700 de euro. Acum, un contract de 90 de euro expiră pe 11 decembrie, începând cu 11 decembrie, un contract cu Hidroelectrica va scădea de la 100 MWh la 20 MWh, iar cantitatea de energie electrică cumpărată cu 90 de euro se reduce până la în jur de 20%, restul trebuia să cumpărăm de pe piață la prețuri, repet, foarte mari. Am discutat acest subiect inclusiv cu omologul meu din România, dl Virgil Popescu, înainte ca să semnăm acest contract cu Cuciurganul, am discutat cu Comunitatea Energetică, am discutat cu toată lumea…

Vocea Basarabiei: Adică i-ați pus la curent pe toți?

Andrei Spînu: Dar nu era vorba de a pune la curent, noi toți împreună încercam să găsim cea mai bună soluție, că dl Popescu, ministrul energiei din România, ne-a ajutat extrem de mult să găsim aceste contracte bilaterale de 90 de euro și d-lui la fel este interesat ca și în România, și în Republica Moldova să fim, în primul rând, conectați la energia electrică. A fost un proces complicat, nu s-a întâmplat vineri și sâmbătă, știți foarte bine că de la începutul lunii noiembrie noi nu mai aducem energie electrică de la MGRES, deci, în acest sens discuțiile au durat peste o lună.

Vocea Basarabiei: Dar la modul serios astăzi dacă Gazprom-ul închide robinetul și nu mai ajunge gazul pentru ca această centrală de peste Nistru să fie funcțională, cine poate asigura Republica Moldova cu energie?

Andrei Spînu: România, în primul rând, cu siguranță.

Vocea Basarabiei: Și va ajunge și pe malul stâng?

Andrei Spînu: Pe malul stâng, așa-numitele autorități din zona transnistreană spun că au cărbuni pentru cel puțin două luni pentru energie electrică și căldură, respectiv în aceste două luni energia va veni pentru cetățenii de pe malul drept.

Eu repet îndemnul: noi trebuie în continuare să fim prudenți și să economisim. În această iarnă, indiferent de cum se vor așeza lucrurile, trebuie să economisim atât energie electrică, cât și gaz și energie termică.

Vocea Basarabiei: Dle Spînu, eu îmi amintesc că dvs. cu regularitate tot ați avertizat cetățenii că ar putea să se ajungă la deconectări, pentru că este insuficiență de resurse energetice, dar ce înseamnă că astăzi dați garanții că nu vor mai fi exista pene?

Andrei Spînu: În primul rând, nu vor exista pene din cauza bombardamentelor Rusiei în Ucraina, pentru că noi producem mai multă energie electrică intern și atunci pe linia Isaccea-Vulcănești care duce la MGRES nu există riscul de scădere de frecvențe ș.a.m.d., pentru că avem producere internă. Ce ține de altfel de pene, cel puțin pentru luna decembrie acest risc nu există, pentru că avem asigurată toată cantitatea de energie electrică de la Cuciurgan. În același timp, eu repet îndemnul: noi trebuie în continuare să fim prudenți și să economisim. În această iarnă, indiferent de cum se vor așeza lucrurile, trebuie să economisim atât energie electrică, cât și gaz și energie termică.

Vocea Basarabiei: Dar cum avea să fie sau mai poate fi afectat domeniul afacerilor, sectorul în care activează încă foarte mulți angajați de unde-și câștigă bucata de pâine? Iată, ce consecințe ar fi avut, dacă nu se găsea acest deznodământ pentru mediul de afaceri?

Andrei Spînu: Noi am vorbit cu antreprenorii săptămâni la rând. Urma să fie un nou lanț de creștere a prețurilor. Credeți că, spre exemplu, prețul la pâinea de la „Franzeluța” nu trebuia să crească, dacă prețul la energia electrică trecea de 8-10 lei? Evident că trebuia să crească. Credeți că produsele în magazine, unde sunt frigidere, iluminat nu aduc un cost suplimentar? Mai mult decât atât, ce se întâmplă când cade curentul electric și nu avem 4, 5, 6 ore energie electrică? Se oprește producerea integral, un calcul inițial făcut de Ministerul Economiei arată că acele 3-4 ore când nu am avut energie electrică produsul intern brut a scăzut cu 0,07, doar în 3-4 ore. Închipuiți-vă ce ar putea să se întâmple dacă am avea o situație în care fizic liniile să cedeze, în care ar fi nevoie probabil de câteva zile ca să restabilim o anumită infrastructură. Deci, eu repet: vreau ca toată lumea când discută subiectul energetic să-l discute din perspectiva realității la zi, nu în funcție de cum ar fi bine să fie, că cum ar fi bine să fie noi știm. Ar fi bine să nu fie război, ar fi bine ca prețurile la energia electrică să fie mici, noi asta înțelegem, dar nu suntem în așa situație.

Vocea Basarabiei: Dar faptul că și de la Bruxelles a venit această veste, Comunitatea Energetică Europeană a salutat încheierea acestui contract, asta înseamnă că partenerii externi ai Republicii Moldova, într-un fel, sprijină acest lucru?

Andrei Spînu: Toată lumea rațională sprijină, pentru că toată lumea înțelege cât de complicată este situația în domeniul energetic.

Vocea Basarabiei: Pentru că s-a vorbit mult că Republica Moldova ar putea să importe gaz din Azerbaidjan, acum înțelegerile celea mai sunt bătute în cuie?

Andrei Spînu: Noi discutăm cu toată lumea ca să găsim și să semnăm contracte pe termen lung, inclusiv cu Azerbaidjanul.

Vocea Basarabiei: Și cu Sofia, cu Bulgaria s-a semnat o înțelegere…

Andrei Spînu: Cu Bulgaria a semnat o înțelegere Energocom pentru utilizarea rețelei de transport. Deci, practic acum avem o înțelegere că putem, transbalcanicul oricum trece prin Bulgaria și era nevoie să avem aceste înțelegeri.

Vocea Basarabiei: Și acum și revers?

Andrei Spînu: Și revers, da.

Vocea Basarabiei: Nu v-am întrebat ce e cu soarta investitorului indian care zicea că ajută și el ca Republica Moldova să aibă încă o interconectare?

Andrei Spînu: Nu știu, nu cunosc ce investitor. Probabil vă referiți la compania care face linia Vulcănești-Chișinău?

Vocea Basarabiei: Da.

Andrei Spînu: Lucrează.

Vocea Basarabiei: Lucrează? Pentru că unii spuneau că s-a pus pe „stop” această afacere.

Andrei Spînu: Nu este adevărat! Linia se construiește, noi am renunțat la stația back to back. Haideți să explicăm. Deci, în acest proiect de interconectare cu România erau două elemente: linia, adică stâlpii și linia electrică și la hotar la Vulcănești cu Ucraina era o stație back to back. Care era sensul acestei stații? Înainte de a fi interconectați cu ENTSO-E erau diferențe, era sincron și asincron. Stația back to back trebuia să facă conversia dintr-un tip în alt tip, astfel ca atunci când aduceam energie din România să poată fi furnizată în Republica Moldova. Și aici erau două proiecte separate – unul de construcție a liniei și altul de construcție a stației. După ce ne-am interconectat cu ENTSO-E și suntem pe aceeași frecvență, nu mai este nevoie de stația back to back, pentru că nu mai este nevoie de conversie.

Vocea Basarabiei: Și s-a rămas doar la linie?

Andrei Spînu: S-a rămas doar la linia care se construiește, licitația pentru acea linie a câștigat-o acea companie din India care o construiește. Fac estimări în teren, au făcut testări la piloni, acum s-a testat cablul propriu-zis și în primăvara trebuie să înceapă deja instalarea propriu-zisă a pilonilor, a cablurilor ș.a.m.d., iar la stația back to back s-a renunțat și acum vom redirecționa acele resurse pentru alte proiecte din domeniul energetic.

Vocea Basarabiei: Dar la modul serios ați avut vreodată vreun reproș din partea României că nu ar fi câștigat ei acea licitație?

Andrei Spînu: Eu am avut discuții cu colegii din România încă în septembrie anul trecut, dacă nu greșesc, și reproșuri de la autorități nu am avut…

Vocea Basarabiei: Dar de la agenți economici?

Andrei Spînu: Nici de la agenți economici, am avut cumva o discuție foarte serioasă de ce s-a întâmplat, nu vreau să spun acum care este motivul, dar eu am încurajat și încurajez în continuare companiile din România să vină să investească în Republica Moldova.

Vocea Basarabiei: Deci, nu a fost o supărare la nivel înalt?

Andrei Spînu: Nu pot să spun că nu a fost o supărare, a fost o supărare, dar nu neapărat pe decizia care a fost luată, pentru că atunci când am ajuns la guvern, gata, era totul selectat, noi trebuia doar să semnăm contractul. Au fost mai degrabă niște supărări că rezultatul a fost așa și eu nu pot să spun nimic, eu trebuia să aleg atunci între a anula totul și a începe de la zero și probabil acum încă am fi fost în faza de licitație, documente, contracte sau să mișc proiectul cât mai repede și la primăvară să înceapă construcția. Și eu am decis să mergem înainte, construcția să înceapă și să avem proiectul cât mai repede gata, pentru că asta este important.

Eu cu mâna pe inimă și cu maximă sinceritate vă spun că toate deciziile pe care le-am luat, le-am luat fără niciun interes personal și doar pentru a mișca sectorul energetic și a câștiga independența țării noastre.

Vocea Basarabiei: Dl Spînu, chiar trebuie să vă întreb și despre asta, pentru că unii cred că în această situație, în criză, când apele sunt tulburi, cineva face bani mulți și banii aceștia o să-i ajungă și pentru el, și pentru copii, și pentru nepoți și strănepoți, totuși, acum pe timp de criză e posibil ca să se facă anumite „afaceri” care nu ar fi în folosul național?

Andrei Spînu: Eu cu mâna pe inimă și cu maximă sinceritate vă spun că toate deciziile pe care le-am luat, le-am luat fără niciun interes personal și doar pentru a mișca sectorul energetic și a câștiga independența țării noastre. Eu nu am frică, poate să vină procuratura, CNA-ul, SIS-ul, deja m-am săturat, în fiecare zi cineva se adresează la procuratură pentru mine. Oameni buni, veniți toți, eu înțeleg, eu o să plec de la minister, că n-o să fiu veșnic ministru, vă rog, cel care o să vină după mine să facă cea mai meticuloasă analiză și audit pe toate deciziile pe care le-am luat și să facă totul public. Eu repet încă o dată și am spus-o încă din primele zile când am ajuns la minister: nu am ce ascunde, sunt cu inima împăcată și toate deciziile le-am luat pentru oameni.

Vocea Basarabiei: Dar de ce planează aceste suspiciuni din partea unora?

Andrei Spînu: Eu nu știu de ce planează, eu înțeleg că este un subiect fierbinte, după COVID energia a devenit foarte fierbinte, eu înțeleg că probabil unii vor dividende politice. Să le facă! E o luptă politică normală, doar că ei trebuie să știe că acest guvern nu este un guvern asupra căruia să fie cea mai mică suspiciune că noi facem ceva ilegal sau împotriva oamenilor. Și cum am spus-o de multe ori, am un an și 4 luni de când sunt la minister, spuneți-mi, vă rog, măcar o perioadă din istoria acestei țări când despre domeniul energetic s-a vorbit atât de mult și atât de transparent. Măcar o dată spuneți-mi, spuneți-mi ce s-a ascuns, care informație nu a fost făcută publică? Îi rog din răsputeri să verifice pagina mea de Facebook, comunicatele de la minister și au să vadă că în fiecare zi sau peste o zi este informație despre ce se întâmplă în sectorul energetic. 

Vocea Basarabiei: Apropo, aici, la Vocea Basarabiei, a fost și șeful CNA, a fost și șeful SIS-ului și le-am pus întrebări, dacă ei cumva se sesizează, autosesizează și au spus într-o voce că totul e sub control.

Andrei Spînu: De acord, pentru că am rugat și în Comisia pentru Situații Excepționale, și la indicația dnei prim-ministru, am spus: în toate procesele să fie implicați SIS-ul, procuratura, CNA, să vină să monitorizeze, vor să-mi trimită la mine în oficiu, să vină cineva la mine în oficiu să stea cu mine alături, să vadă cum se iau deciziile, cât e de ușor, de greu, dacă sunt în interesul oamenilor sau nu. Eu nu am ce ascunde.  

Vocea Basarabiei: Dar spuneți, vă rog, de ce mai e nevoie să fie prelungită această situație excepțională? Pentru că iarăși mulți își pun întrebarea – dacă nu mai există în alte țări situație excepțională, de ce în Republica Moldova se insistă pe un termen atât de lung să fie prelungită?

Andrei Spînu: Dar nu este un termen lung sau scurt, este un termen care să ne permită să putem lua decizii într-o perioadă dificilă. Ieri a căzut o rachetă la Briceni, ieri s-a deconectat curentul electric la Odesa. Haideți să ne imaginăm, dacă se deconectează Odesa pentru o săptămână sau două din cauza atacurilor, ce vor face oamenii de acolo? Probabil vor veni pe teritoriul Republicii Moldova, vor avea copii, mame, bătrâni care vor trece hotarul. Ce facem noi atunci? Dacă Gazprom închide mâine gazul, ce facem noi atunci? Sunt o groază… Dacă cineva poate să-mi spună cu ce este mai bună situația astăzi decât 3 luni în urmă sau în luna martie, când era război. Eu nu văd nicio diferență, situația este la fel de complicată, poate încă mai complicată.

Vocea Basarabiei: Dl vicepremier, dar ce scenarii aveți la îndemână pentru următoarea perioadă de 3-4 luni, pentru că situația oricum rămâne a fi una incertă?

Andrei Spînu: Noi analizăm toate scenariile. Știți că în vară am aprobat hotărârea de guvern în care am pus 3 scenarii: că Gazprom reduce cu 30, cu 50 sau cu 100% livrările de gaz, vedem că undeva la 60% au redus. În situația în care suntem, suntem pregătiți pentru a asigura țara și cu gaz, și cu energie, și cu căldură. Cel mai mare risc este dacă aceste atacuri asupra Ucrainei din partea Rusiei vor continua și vor afecta și mai mult infrastructura critică, inclusiv liniile de interconectare cu Republica Moldova. Acesta-i cel mai grav scenariu, pentru că atunci s-ar putea să fim în situația în care fizic să fie deteriorat sistemul electroenergetic și să nu putem interveni foarte repede.

Vocea Basarabiei: Dar dacă Gazprom decide să livreze 100% din gaze așa cum e scris în contract?

Andrei Spînu: Dacă decide să livreze 100%, atunci vom scădea foarte repede tariful la gaz, la energia electrică și toată lumea va fi fericită, pentru că așa a fost înțelegerea și volumele care sunt incluse în contract trebuie să ajungă pentru toată lumea.

Facem tot posibilul ca după această iarnă deja să putem pune pe roate o structură puternică, care să poată să gestioneze nu doar crize, dar să poată să implementeze inclusiv această strategie la care noi lucrăm acum din domeniul energetic.

Vocea Basarabiei: Foarte repede trece timpul, dar vreau să citez și dintr-un mesaj al președintei Maiei Sandu: „Guvernul ar trebui să comunice mai bine deciziile legate de situația energetică din țară, dar și deciziile pe care le ia”. Cu un astfel de mesaj a venit dumneaei aflându-se chiar acolo peste Ocean, în Statele Unite ale Americii. „Cred că guvernul trebuie să comunice mai bine despre necesitatea acestui contract și condițiile acestui contract să răspundă la toate întrebările pe care le au cetățenii. Guvernul trebuie să-și consolideze instituțiile care se ocupă de subiectele energetice, pentru că este clar că problemele de energie vor fi în continuare în următorii ani foarte importante și avem nevoie de suficientă capacitate pe acest domeniu”, a spus președinta Maia Sandu, aflându-se într-o deplasare în Statele Unite ale Americii pentru Ziarul de Gardă. Acest mesaj cumva aprinde și un beculeț roșu?

Andrei Spînu: Dna președintă are dreptate în sensul că și eu am spus ieri la conferința de presă că regret și mi-am cerut scuze că probabil nu am putut sau nu am dat toată informația referitoare la contract în prima zi, totul s-a întâmplat destul de repede, am dat mai multe detalii duminică și deja luni am ieșit într-o conferință de presă. Suplimentar, dna președintă vorbește despre mai multă capacitate în domeniul energetic și are dreptate, doar pentru informație, noi în Direcția energie de la minister avem 7 persoane.

Vocea Basarabiei: Puține?

Andrei Spînu: Cum considerați? 7 persoane…

Vocea Basarabiei: Mai ales pentru o perioadă de criză…

Andrei Spînu: Noi am discutat subiectul acesta și la Consiliul Suprem de Securitate, mâine avem o hotărâre de guvern în sensul acestui mesaj prin care se va schimba structura Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Vocea Basarabiei: În ce sens?

Andrei Spînu: În sensul că mai multe domenii vor fi restructurate, dar cel mai important este că, după această hotărâre de guvern, Direcția de energetică va crește de la 7 la 17 persoane și imediat după asta vom începe să recrutăm mai multă capacitate. Suplimentar avem asistență tehnică, care ne ajută să facem o analiză funcțională complexă a domeniului energetic, să vedem care trebuie să fie toate structurile în stat și cât de mari trebuie să fie ca să asigure implementarea tuturor politicilor în acest sens. Deci, facem tot posibilul ca după această iarnă deja să putem pune pe roate o structură puternică, care să poată să gestioneze nu doar crize, dar să poată să implementeze inclusiv această strategie la care noi lucrăm acum din domeniul energetic.

Vocea Basarabiei: PAS, partidul de guvernare și-a asumat toată responsabilitatea ca să asigure cetățenii cu energie electrică, cu gaze, cu energie termică, mai sar scântei uneori atunci când vă convocați în ședință?

Andrei Spînu: Noi suntem un partid cu foarte multă democrație internă și nu sar doar scântei, dar avem și dezbateri, și supărări, și contradicții, și opinii, pe anumite subiecte total diferite, dar cumva asta face Partidul Acțiune și Solidaritate diferit și acest lucru noi îl considerăm important atunci când discutăm la partid. Și chiar dacă din afară se creează impresia că există dictatură când se iau deciziile, eu vreau să vă spun că nu este așa. Noi recent am avut și Consiliul Politic Național, o zi întreagă a durat consiliul, în care am dezbătut pe fiecare domeniu, pentru că noi credem în libera exprimare și în capacitatea partidului de a discuta și a lua decizii, chiar și atunci când nu toți avem aceeași opinie.

Vocea Basarabiei: Dar pe interior mai vorbiți despre nevoia remanierilor guvernamentale sau nu mai este un subiect de actualitate?

Andrei Spînu: Noi considerăm că remanierile guvernamentale sunt o chestie normală, deci nu poți să consideri că un om sau oricare alt om este veșnic într-o anumită funcție. Este loc pentru îmbunătățire mereu și, respectiv, dacă dna prim-ministru, dna președinte va considera, pentru că este mandatul prim-ministrului, președintelui va considera că trebuie făcute remanieri, eu cred că poate să le facă.

Vocea Basarabiei: Mulțumim mult pentru această prezență la Vocea Basarabiei și vă mai așteptăm ori de câte ori aveți ce spune cetățenilor Republicii Moldova. Astăzi îngrijorările cele mai mari rămân a fi dacă va fi energie electrică, gaz și căldură în acest sezon rece și acum se mai pune întrebarea – dacă va fi, cât va costa și dacă nu cumva se face ceva în detrimentul interesului național și al interesului cetățeanului, pentru că, iarăși, citez ceea ce se scrie pe rețelele de socializare. Până acum cum s-a vorbit de la Chișinău, că nu cu umilință, dar cu demnitate?

Andrei Spînu: Știți, eu cred că cu demnitate, inclusiv această decizie veți vedea că a fost luată cu multă demnitate. Este foarte greu să te uiți în viitor și să faci legăturile, așa spunea o persoană pe care am citat-o de mai multe ori, și este mult mai ușor să te uiți înapoi și să conectezi o decizie cu alta ca să vezi cum am ajuns în situația în care suntem. Și eu o să îndemn cetățenii pe final de emisiune să avem un pic de cuget și răbdare, să vedem cum se vor rezolva lucrurile și pe urmă să ne uităm înapoi și ne va fi mai ușor să înțelegem dacă a fost bine sau rău.

Vocea Basarabiei: Dar despre răbdare vreau să vă spun că cetățenii chiar au răbdare, pentru că merg și eu în fiecare duminică și discut cu omul de la firul ierbii și fiecare îmi spune cât de pregătiți sunt ca să facă economii, ca să sacrifice în acest sezon, doar ca după asta, după rău să vină și binele.

Andrei Spînu: Eu știu și le mulțumesc din tot sufletul, că eu văd în fiecare zi, primesc raport cum a scăzut consumul de energie electrică și de gaz. Trebuie să știți că, dacă nu era acest efort consolidat din partea întregii societăți, nouă ne-ar fi fost mult mai greu, mă refer la guvernare. Și eu chiar cu mâna pe inimă din tot sufletul le mulțumesc și le spun că în această perioadă complicată noi încă o dată demonstrăm că suntem un popor care poate să se consolideze atunci când avem o greutate în față.

Vocea Basarabiei: Și îndemnul rămâne același – să economisim atât cât putem, da?

Andrei Spînu: Îndemnul rămâne același, în primul rând, pentru că atunci când economisim, ținem la control și factura, iar în al doilea rând, întreg sistemul ne ajută ca să reușim să trecem cu bine de această iarnă.

Autor

  • Ursu Valentina

    Moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție”, dar și autoarea emisiunii „La firul ierbii”. A activat la Radio Europa Liberă din 2004 până în 2022. Anterior a muncit 17 ani la Radio Moldova. I s-a conferit Ordinul Republicii în 2009. Deținătoare a Medaliei „Om Emerit" din 1994. A scris în 1993 cartea „Râul de sânge", în care a inclus reportajele pe care le-a realizat în timpul conflictului armat de la Nistru (1992). Se regăsește printre cele 99 de femei ale Moldovei 2013. Omul Anului (2014) și (2021). Iar în 2014, președintele României i-a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” - în grad de Comandor. A fost desemnată de cinci ori câștigătoarea Topului Jurnaliștii Anului.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.