VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Spania reduce TVA-ul la gaze naturale de la 21% la 5%

Spania reduce TVA-ul la gaze naturale de la 21% la 5%. Cotațiile internaționale scad de o săptămână, în așteptarea unei decizii a UE privind decuplarea tarifelor la energie electrică de cele ale gazelor, scrie Reuters.

Guvernul spaniol va reduce taxa pe valoarea adăugată pe gaz la 5% de la 21%, din octombrie, în încercarea de a reduce efectul creșterii prețurilor internaționale asupra facturilor la utilități, a declarat premierul Pedro Sanchez. Potrivit Reuters, Spania a operat anterior și două reduceri ale taxei pe valoarea adăugată la energia electrică.

Spania este țara europeană cu cele mai multe terminale pentru importul de gaze lichefiate, dar capacitatea de tranzit către Franța și restul continentului este încă mică.

Germania a anunţat luna trecută că va reduce temporar TVA la gazele naturale, de la 19% la 7%, pentru a încerca să atenueze povara asupra gospodăriilor şi companiilor, afectate de creşterea costurilor cu energia şi de impunerea unei noi taxe pe gaze din octombrie.

În acest timp, cotațiile pentru gazele europene tranzacționate în Amsterdam au scăzut puternic după atingerea unui nivel record pe 26 august. La vremea respectivă oficialii ruși au amenințat cu o iarnă foarte scumpă pentru Europa, dar imediat după aceea Cehia a convocat o reuniune de urgență a miniștrilor energiei și au început discuțiile privind o decuplare a tarifelor energiei electrice de cotația gazelor naturale. Moscova are capacitatea de a le influența pe acestea din urmă, dar numai 23% din energia UE este produsă în centrale care funcționează pe gaze.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.