VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Spania, Irlanda și Norvegia au recunoscut, la nivel oficial, Palestina ca stat

Guvernele Spaniei, Irlandei şi Norvegiei au oficializat marţi recunoaşterea Palestinei ca stat, o decizie diplomatică comună pe care Israelul a considerat-o echivalentă cu o complicitate la incitarea genocidului evreiesc.

Autoritățile celor trei state au declarat că au încercat să accelereze eforturile pentru a asigura o încetare a focului în războiul dintre Israel şi Hamas în Gaza și speră că decizia lor va determina şi alte ţări din Uniunea Europeană să le urmeze exemplul, transmite Reuters.

Acest demers înseamnă că 146 din cele 193 de state membre ale Naţiunilor Unite recunosc acum un stat palestinian, a declarat marţi ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albares.

Ca răspuns, Israelul şi-a rechemat ambasadorii din Spania, Norvegia şi Irlanda și a ordonat consulatului spaniol din Ierusalim să înceteze să mai ofere servicii consulare rezidenţilor Autorităţii Palestiniene.

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, l-a acuzat marţi pe premierul spaniol Pedro Sanchez că este complice la incitarea la uciderea poporului evreu şi la crime de război, într-un mesaj pe reţeaua de socializare X, la scurt timp după ce recunoaşterea anunţată săptămâna trecută de cele trei guverne europene a fost oficializată.

Marea Britanie, Australia, Malta și Slovenia, ultimele două membre ale UE, au indicat în ultimele luni că ar putea urma exemplul lor.

Însă Franța a declarat că nu este momentul să recunoască statutul de stat palestinian, iar Germania este pe aceeași poziție ca cel mai puternic aliat al Israelului, Statele Unite, în respingerea unei abordări unilaterale, insistând că o soluție cu două state poate fi obținută doar prin dialog.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.