Guvernele Spaniei, Irlandei şi Norvegiei au oficializat marţi recunoaşterea Palestinei ca stat, o decizie diplomatică comună pe care Israelul a considerat-o echivalentă cu o complicitate la incitarea genocidului evreiesc.
Autoritățile celor trei state au declarat că au încercat să accelereze eforturile pentru a asigura o încetare a focului în războiul dintre Israel şi Hamas în Gaza și speră că decizia lor va determina şi alte ţări din Uniunea Europeană să le urmeze exemplul, transmite Reuters.
Acest demers înseamnă că 146 din cele 193 de state membre ale Naţiunilor Unite recunosc acum un stat palestinian, a declarat marţi ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albares.
Ca răspuns, Israelul şi-a rechemat ambasadorii din Spania, Norvegia şi Irlanda și a ordonat consulatului spaniol din Ierusalim să înceteze să mai ofere servicii consulare rezidenţilor Autorităţii Palestiniene.
Ministrul israelian de externe, Israel Katz, l-a acuzat marţi pe premierul spaniol Pedro Sanchez că este complice la incitarea la uciderea poporului evreu şi la crime de război, într-un mesaj pe reţeaua de socializare X, la scurt timp după ce recunoaşterea anunţată săptămâna trecută de cele trei guverne europene a fost oficializată.
Marea Britanie, Australia, Malta și Slovenia, ultimele două membre ale UE, au indicat în ultimele luni că ar putea urma exemplul lor.
Însă Franța a declarat că nu este momentul să recunoască statutul de stat palestinian, iar Germania este pe aceeași poziție ca cel mai puternic aliat al Israelului, Statele Unite, în respingerea unei abordări unilaterale, insistând că o soluție cu două state poate fi obținută doar prin dialog.