VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Sondaj: Partidele care ar accede în Parlament dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, în legislativ ar accede patru partide, arată datele Barometrului de opinie publică: noiembrie 2022. Din respondenții deciși, 36,5% ar vota cu Partidul Acțiune și Solidaritate, iar 28,9% – ar vota cu Partidul Socialiștilor.

Alți 13,3% din intervievați ar vota cu Partidul politic Șor, iar 6,8% – cu Partidul Comuniștilor. Alte formațiuni politice nu ar trece pragul electoral.

17,9% din respondenți nu știu pe cine ar vota. 14% nu intenționează să voteze vreun partid sau să meargă la vot, iar 4,5% nu doresc să spună pentru cine și-ar da votul.

Cercetarea a fost prezentat vineri la București. Acesta este al patrulea studiu realizat de către CBS-Reseasch (Republica Moldova), la comanda Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS ) „Viitorul” (Republica Moldova), Centrului de Cercetări Sociologice L.A.R.I.C.S (România) și a Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” (România).

Oamenii au fost întrebați care din următoarele țări ajută în prezent cel mai mult Republica Moldova. 29,7% au răspuns: România, iar 24,1% au spus: Uniunea Europeană. Alte 21,6% nu știu sau nu au răspuns. 9% consideră că e vorba de Rusia; 6,7% – SUA; 4% –  Germania; 2,6% – nimeni etc.

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la NATO, 22,4% din intervievați au spus că ar vota pentru, iar 54,5% ar vota împotrivă. Alți 23,1% nu au știut sau nu au răspuns.

Totodată, dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privire la unirea Republicii Moldova cu România, 35% ar vota pentru; 47,4% aș vota împotriva unirii. 17,6%  – nu știu/nu au răspuns.

Sondajul arată că 38,7% din respondenți cred că anul 2023 va fi mai rău; 32,7% – mai bun, iar 17,1% cred că va fi la fel. Printre cele mai mari preocupări al moldovenilor se numără: prețurile; războiul din regiune; sărăcia; viitorul copiilor; criza financiară etc.

Întrebați care evenimente în viitorul apropiat le-ar aduce bucurie, le-ar inspira optimism și speranță pentru un viitor mai bun, 35,8% au menționat încetarea războiului din Ucraina. Alți 22,1% au spus îmbunătățirea mediului de viață în Republica Moldova; 18,4% –  restabilirea relațiilor cu Rusia; 13,5% –  aderarea la Uniunea Europeană; 5,8% –  unirea cu România.

Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 16-23 noiembrie, pe un eșantion de 1015 persoane cu vârstă de 18 ani și mai mult, cu o eroare maximă de +3%.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.