Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, în legislativ ar accede patru partide, arată datele Barometrului de opinie publică: noiembrie 2022. Din respondenții deciși, 36,5% ar vota cu Partidul Acțiune și Solidaritate, iar 28,9% – ar vota cu Partidul Socialiștilor.
Alți 13,3% din intervievați ar vota cu Partidul politic Șor, iar 6,8% – cu Partidul Comuniștilor. Alte formațiuni politice nu ar trece pragul electoral.
17,9% din respondenți nu știu pe cine ar vota. 14% nu intenționează să voteze vreun partid sau să meargă la vot, iar 4,5% nu doresc să spună pentru cine și-ar da votul.
Cercetarea a fost prezentat vineri la București. Acesta este al patrulea studiu realizat de către CBS-Reseasch (Republica Moldova), la comanda Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS ) „Viitorul” (Republica Moldova), Centrului de Cercetări Sociologice L.A.R.I.C.S (România) și a Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” (România).
Oamenii au fost întrebați care din următoarele țări ajută în prezent cel mai mult Republica Moldova. 29,7% au răspuns: România, iar 24,1% au spus: Uniunea Europeană. Alte 21,6% nu știu sau nu au răspuns. 9% consideră că e vorba de Rusia; 6,7% – SUA; 4% – Germania; 2,6% – nimeni etc.
Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la NATO, 22,4% din intervievați au spus că ar vota pentru, iar 54,5% ar vota împotrivă. Alți 23,1% nu au știut sau nu au răspuns.
Totodată, dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privire la unirea Republicii Moldova cu România, 35% ar vota pentru; 47,4% aș vota împotriva unirii. 17,6% – nu știu/nu au răspuns.
Sondajul arată că 38,7% din respondenți cred că anul 2023 va fi mai rău; 32,7% – mai bun, iar 17,1% cred că va fi la fel. Printre cele mai mari preocupări al moldovenilor se numără: prețurile; războiul din regiune; sărăcia; viitorul copiilor; criza financiară etc.
Întrebați care evenimente în viitorul apropiat le-ar aduce bucurie, le-ar inspira optimism și speranță pentru un viitor mai bun, 35,8% au menționat încetarea războiului din Ucraina. Alți 22,1% au spus îmbunătățirea mediului de viață în Republica Moldova; 18,4% – restabilirea relațiilor cu Rusia; 13,5% – aderarea la Uniunea Europeană; 5,8% – unirea cu România.
Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 16-23 noiembrie, pe un eșantion de 1015 persoane cu vârstă de 18 ani și mai mult, cu o eroare maximă de +3%.