VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Sondaj: Maia Sandu în topul liderilor străini în care ucrainenii au cea mai mare încredere

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este pe locul șase în topul celor mai de încredere lideri străini pentru ucraineni, cu 50,4%, aceștia având mai multă încredere în șefa statului decât în anul precedent. Cel puțin asta arată datele unui sondaj al New Europe Center.

Locul întâi este ocupat de președintele Poloniei, Andrzej Duda, care a câștigat opinia publică din Ucraina pentru al doilea an consecutiv – 87% dintre cetățeni au încredere în el (comparativ cu 52% în 2021)

Președintele SUA Joe Biden (79%) și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, (73%) ocupă locul al doilea, respectiv al treilea. În general, se înregistrează o creștere semnificativă a încrederii față de liderii străini față de 2021.

Este de remarcat, însă, că noul șef al guvernului britanic, Rishi Sunak, se află pe locul patru — 64% dintre ucraineni au încredere în el. Aceste date pot indica faptul că ucrainenii sunt conștienți că sprijinul pentru Ucraina în fața unei invazii la scară largă este oferit de state, și nu personal de liderii lor. 

Putin și Lukașenko sunt liderii străini în care ucrainenii nu au încredere pentru al doilea an consecutiv — 97% și 94% dintre respondenți. O mare parte dintre ucraineni au, de asemenea, neîncredere în Xi Jinping (73%) și Viktor Orban (69%) — comparativ cu 2021, neîncrederea față de acești lideri s-a triplat. 

De asemenea, ucrainenii au început să aibă mai puțină încredere în Recep Tayyip Erdogan (nivelul de neîncredere a crescut cu 27%) și Emmanuel Macron (cu 14%). 

În 2022, nivelul de încredere al ucrainenilor față de liderii străini a depins în mare parte de declarațiile acestora față de invazia Rusiei asupra Ucrainei și de asistența pe care o oferă țările lor.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.