VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Soldații ruși, care potrivit autorităților de la Moscova ar fi fost otrăviți de ucraineni, ar avea simptomele expunerii la radiații

Militarii ruşi, despre care Ministerul rus al Apărării susținuse anterior că ar fi fost otrăviți de ucraineni, sunt soldați care au staționat pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie şi care au fost spitalizați cu simptome caracteristice expunerii la radiații, a declarat luni paramedicul ucrainean Bogdan Bondarenko, citat de presa ucraineană.

Militarii au fost transportaţi la spital în 31 iulie de pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie, iar simptomele lor menţionate în mass-media sunt caracteristice bolii provocate în urma expunerii la radiaţii, subliniază expertul ucrainean într-o postare pe Facebook, care a făcut vâlvă în presa locală, notează Agerperes.

Pentru a afla ce se întâmplă într-adevăr la centrala din Zaporojie este necesară instituirea unui perimetru demilitarizat în jurul ei şi plasarea obiectivului sub controlul organizaţiilor internaţionale, a adăugat el.

”Militarii ruşi, care îndeplineau sarcini la centrala nucleară din Zaporojie, au fost duşi la secţia de terapie intensivă cu simptome identice bolii cauzate de radiaţii. Ruşii, desigur, vorbesc despre intoxicaţii chimice, dar răniţii provin de la centrala nucleară,” susţine Bondarenko, aflat în prezent pe front.

Potrivit ministerului rus, citat de AFP, un număr de soldaţi ruşi au fost internaţi la 31 iulie într-un spital militar cu simptome de otrăvire gravă, iar analizele ar fi indicat prezenţa unei substanţe toxice, în speţă toxina botulinică de tip B, în organismele lor.

Spitalizarea acestora s-a întâmplat într-un moment în care Ucraina şi Rusia se acuzau reciproc de bombardarea centralei nucleare din Zaporojie, aminteşte Bondarenko.

Paramedicul ucrainean consideră că situaţia cu disimularea informaţiilor de către Rusia seamănă cu felul în care s-a comportat conducerea URSS imediat după tragedia de la Cernobîl.

Preşedintele rus Vladimir Putin a acceptat vineri ca Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) să trimită o misiune la centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, spunând că se teme că bombardamentele vor ajunge să provoace un „dezastru pe scară largă”, potrivit Reuters.

O delegaţie a AIEA ar putea vizita centrala atomoelectrică ucraineană de la Zaporojie la începutul lunii septembrie, declarase în aceeaşi zi Mihail Ulianov, reprezentatul permanent al Rusiei pe lângă organizaţiile internaţionale cu sediul la Viena, unde se află AIEA.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.