Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a depus marți, 28 martie, o sesizare la Curtea Constituțională (CC) prin care solicită verificarea constituționalității legii care vizează înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”.
Secretarului executiv al PSRM Vlad Batrîncea a spus în că „constituția trebuie respectată” și dacă guvernarea intenționează să o schimbe, trebuie să organizeze un referendum pentru a afla opinia oamenilor cu privire la subiectul respectiv.
„Dacă se dorește ca Constituția să fie modificată, cei de la guvernare trebuie să petreacă un referendum. Decizia aparține poporului și Constituția nu poate fi modificată printr-o lege organică votată de majoritatea simplă în Parlament. În cazul dat, procedura constituțională de modificare a Legii Supreme a fost ignorată”, a menționat Batrîncea.
Vlad Batrîncea și-a exprimat speranța că judecătorii Curții Constituționale vor fi obiectivi în procesul de examinare a sesizării date și nu vor admite interpretări arbitrare ale Constituției, vor fi ghidați de Legea Supremă și nu de conjunctura politică.
Legea prin care sintagma „limba moldovenească” va fi înlocuită cu „limba română” în legislația din Moldova și în Constituție a fost publicată pe 24 martie în Monitorul Oficial. Înainte de aceasta, președinta Republicii Moldova Maia Sandu a promulgat legea. Șefa statului a declarat că a fost confirmat „un adevăr istoric și incontestabil – limba de stat a Republicii Moldova este cea română”.
În toată legislația Republicii Moldova, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.