Partidul Socialiștilor din R. Molodova (PSRM) și Partidul Politic ȘOR anunță că vor participa la Marșul Victoriei și marșul „Regimentul Nemuritor” pe 9 mai, care vor fi organizate de Comintetul Național Coordonator „Victoria” în centrul capitalei.
Partidul socialiștilor a emis marți, 18 aprilie, un comunicat de presă în care anunță că formațiunea politică va participa la Marșul Victorie pe 9 mai și invită susținătorii săi să se alăture manifestării.
„Astăzi, când în lumea modernă există încercări de a compromite fapta eroică a buneilor și străbuneilor noștri, demolând în mod barbar monumentele dedicate Marii Victorii și distrugând mormintele soldaților, este extrem de important pentru noi, pentru întreaga societate, să ne unim forțele și să demonstrăm că pentru noi amintirea marii Victorii a fost și rămâne sfântă”, se menționează în comunicatul PSRM.
Liderul Partidului Politic „ȘOR”, deputatul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de pușcărie, a anunțat că „eroii celui de-al Doilea Război Mondial vor fi cinstiți în data de 9 mai de către membrii Partidului „ȘOR”.
Potrivit lui Șor, reprezentanții formațiunii vor organiza în această zi, la ora 10:00, acțiunea „Regimentul nemuritor”.
„În prezent, în toată lumea, dar în special în țara noastră, minciuna tinde să înlocuiască adevărul, iar actuala guvernare profită cel mai mult de pe urma acestui fenomen. Indiferent de ce se întâmplă astăzi în lume, noi nu trebuie să uităm evenimentele istorice și faptele eroice ale înaintașilor. Printre acestea se numără și cele dedicate zilei de 9 Mai”, a declarat Ilan Șor, într-o înregistrare video pe pagina sa de Facebook.
Curtea Constituțională (CC) a Republicii Moldova a venit cu precizări privind criticile aduse la adesa sa privind Hotărârea în legătură cu purtarea panglica negru-oranj, numită și panglica „Sfântul Gheorgh”.
Potrivit CC, sancționarea purtării panglicii negru-oranj numită și panglica „Sfântul Gheorghe” este constituțională.
Curtea nu a „repus în drepturi”, nu a „legalizat” purtarea panglicii negru-oranj și a altor simboluri reglementate de legile contestate, astfel cum se propagă în spațiul public. Curtea a decis că sancționarea utilizării acestor simboluri este constituțională. Totuși, pentru a sancționa o persoană trebuie să se constate că simbolul a fost utilizat în scopul justificării sau glorificării acțiunilor de agresiune militară, a crimelor de război sau a crimelor împotriva umanității.