Ex-deputatul Alexandr Slusari, se arată indignat de faptul că unii deputați, demnitari de stat și experți declară că importul cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina nu a avut niciun impact negativ asupra prăbușirii prețurilor în Moldova.
„Este multă ipocrizie și politică în asemenea declarații. Nimeni nu poate nega faptul că toata aceasta criză de proporție s-a pornit după agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și blocarea porturilor maritime din partea rușilor. Prin urmare s-a început procesul de vânzare a producției agricole din Ucraina la prețuri de dumping. Apropo, cei care au pornit importuri masive ale cerealelor și floarea-soarelui în țara noastră au fost companiile transnaționale, care au activat pe piața moldovenească. Celor, care neagă impactul acestor importuri, le propun citatul din Raportul de evaluare, care a fost elaborat de FAO și cu care recent ministru al agriculturii a mers la Bruxelles să solicite ajutor. Sunt niște cifre uriașe pentru anul 2022. Dar, în 2023 cifre de import sunt mult mai mici”, a scris Alexandr Slusari pe o rețea de socializare,
Totodată, acesta subliniază că „la moment un efect mai rapid pentru salvarea fermierilor ar avea compensații la costuri de producere și moratoriu la achitarea datoriilor față de creditori”.
„Suntem concentrați pe aceste revendicări. Însă, importurile din anul trecut au influențat semnificativ asupra pierderilor agricultorilor. Totodată, riscul invaziei producției din Ucraina persistă și în condițiile când toate celelalte țări europene din bazinul Mării Negre au restricționat importuri cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina în orice zi putem să ne pomenim cu sute de camioane cu grâu și porumb la hotarul nostru. Așa că haideți mai moale, dragi politicieni și demnitari! Tot anul 2022 ați gafat în raport cu agricultorii din Moldova. Haideți să ne concentrăm acum asupra măsurilor, care ar permite supraviețuirea fermierilor micro, mici și mijlocii. Căci falimentul lor cu nimic nu ajută Ucrainei, însă ar afecta puternic stabilitate în Moldova. Luați exemplu de la Polonia și România, care susțin esențial atât Ucraina, cât și proprii agricultori”, a mai scris Slusari.
Citește și: Deputat: Interdicția importurilor din Ucraina nu va aduce nimic agricultorilor fiindcă tranzitarea nimeni n-a interzis-o