VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Slusari: Chișinăul dispune de toate mecanismele pentru luarea sub control a Uzinei Metalurgice de la Râbnița

Uzina Metalurgică din Râbnița este proprietatea Republicii Moldova. Chișinău dispune acum de toate mecanismele și pârghiile pentru luarea treptată sub control a acestei întreprinderi strategice. Afirmația îi aparține politicianului Alexandru Slusari potrivit căruia întreprinderea funcționează în continuare cu filtrele vechi, instalate din 1985 și poluează excesiv atmosfera.

„În ultimul timp tot mai mulți avocați din partea guvernării pentru Uzina Metalurgică din Răbniță. Observ aceasta campania de promovare a întreprinderii în presă. Ah-ah, ei deja achită taxa de poluare în bugetul de stat. Vedem peste tot reclama lor cum ei chipurile modernizează producere sub aspectul respectării standardelor de mediu. Mă surprinde aceasta atitudine aici în Chișinău. Și nu vorbesc de faptul că în realitate Uzina continuă să funcționeze cu filtrele vechi , instalate din 1985 și modernizarea reală domeniului legat de mediu așa și nu a fost acolo. Despre poluarea aerului propun să vorbiți detaliat cu locuitorii satelor din raionul Rezina, amplasate lângă Râbnița”, a scris Slusari într-o postare pe Facebook.

Potrivit lui Alexandru Slusari, care este și membru al Consiliului de administrare al Energocom, puterea de la Chișinău luptă cu influența Rusiei doar la nivel declarativ, în timp ce promovează activitatea întreprinderii controlată de Federația Rusă a cărei venituri ajung direct la Moscova.

„Eu nu înțeleg cum se poate pe de o parte de luptat cu influența Rusiei și, totodată, de promovat activitatea întreprinderii, controlate din Federația Rusă și cu contul bancar la Moscova. Nimeni nu cunoaște cine este beneficiarul final la Uzina. În povești că entitatea este controlată de așa zis guvernul așa zisei republicii transnistrene demult nu mai crede nimeni. După renunțarea oligarhului Usmanov de la controlul asupra întreprinderii de la Râbnița, mai mulți specialiști, inclusiv din serviciile speciale noastre, sunt de părere că Uzina este administrată de FSB. Anume din cauza acestei obscurități Uzina a avut permanent dificultăți cu deschiderea contului. După investigația jurnalistică și mare scandal cu o bancă din Marea Britanie, contul întreprinderii acolo a fost închis. După mai multe încercări eșuate de a legaliza activitatea în țările europene, entitatea a deschis contul la filiala OTP Banca… la Moscova. Toata valuta Uzinei se acumulează în Federația Rusă. Care este soarta acestor bani putem doar ghici”, a mai declarat Slusari.

Slusari consideră că în prezent Chișinău dispune de toate mecanismele și pârghiile pentru luarea sub control a Uzinei de la Râbnița și să nu fie ajutat un agent economic „cu beneficiari suspecți și conturi în Federația Rusă”.

Precizăm că Uzina metalurgică de la Râbnița, necontrolată de autoritățile constituționale, este printre primii trei contribuabili la bugetul regiunii separatiste transnistrene, potrivit unui raport al pretinsului minister al dezvoltării economice de la Tiraspol.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.