VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Situația în țară: Circulația pe 3 drumuri regionale din sudul țării rămâne blocată. Cursele aeriene, reluate

Circulația pe 3 drumuri regionale G131, G134 din raionul Cantemir și G140 din raionul Taraclia rămâne blocată din cauza vântului puternic. Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) a revenit la programul obișnuit, cursele aeriene au fost reluate dar pot fi înregistrate unele întârzieri.

Potrivit reprezentanților Guvernului, 371 de utilaje speciale și 340 de muncitori rutieri sunt implicați în acțiuni de întreținere. Au fost împrăștiate 3977,5 tone de sare tehnică, 878,5 tone de material antiderapant a fost presărat mecanizat și alte 424,7 tone – în mod manual.

De asemenea, Aeroportul Internațional Chișinău a revenit la programul obișnuit. Cursele aeriene au fost reluate, decolările și aterizările au loc în regim normal. Pe parcursul zilei, deoarece se vor realiza procedurile de degivrare a aeronavelor, pot fi înregistrate unele întârzieri.

Totodată, în această dimineață, 7885 de consumatori din 29 de localități mai erau deconectați de la rețeaua de energie electrică. Din cauza precipitațiilor, pe parcursul nopții, au avut loc noi accidente în rețea, care au dus la deconectarea altor consumatori în raioanele Ungheni și Fălești, însă o mare parte dintre aceștia au fost reconectați. Conform datelor furnizate de RED Nord, 5522 de consumatori din 23 de localități mai rămân fără energie electrică în raioanele Rezina, Florești, Ungheni și Făleşti. La Rezina și Florești, reparația porțiunilor avariate se planifică pe parcursul zilei de 9 ianuarie, lucrările urmând a fi reluate concomitent cu deszăpezirea, deoarece sectoarele de rețea din câmp, cu multiple rupturi ale conductoarelor pe tronsoane și piloni avariați, nu pot fi accesate. În zona de operare a Premier Energy Distribution rămân afectate parțial șase localități și circa 2363 de consumatori, în raioanele Orhei și Criuleni. „Termoelectrica” și „CET-Nord” au raportat despre funcționarea stabilă a unităților de generare, fără observații la parametri normali. Infrastructura de transport și distribuție a gazelor naturale funcționează în regim stabil.

Sistemul 112 a recepționat 30 de apeluri privind deblocarea unităților de transport, fiind realizate 22 de intervenții cu succes.

Poliția de Frontieră activează în regim normal, punctele de trecere a frontierei menținând un flux echilibrat de persoane și mijloace de transport.

„La punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni, direcția de intrare în Republica Moldova, acoperișul copertinei vechi s-a prăbușit din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Este important de menționat că în zona incidentului nu se află nimeni, iar accesul este restricționat”, precizează reprezentanții Guvernului.

Din cauza condițiilor meteorologice periculoase, Comisiile Situații Excepționale (CSE) la nivel de raion sau municipiu au decis prelungirea vacanței de iarnă cu o zi sau două pentru elevii din mai multe localități. Peste 1,737 de elevi își vor desfășura lecțiile în regim online, iar în unele școli procesul didactic va avea loc în format mixt, deoarece, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, unii elevi nu pot fi transportați la instituțiile de învățământ.

Serviciul Vamal activează în mod obișnuit, cu excepția postului vamal Molovata, unde activitatea este sistată temporar din cauza rafalelor de vânt puternic.

În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au fost înregistrate temperaturi de până la -18 °C, cantitatea de precipitații fiind de până la 32 l/m2. Totodată, grosimea stratului de zăpadă a ajuns până la 26 cm în unele zone.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează pentru astăzi, 9 ianuarie, cer variabil, fără precipitații. Pe drumuri se va semnala ghețuș, iar temperaturile vor varia între -5 și -10°C.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.