Săptămâna viitoare, liderii și miniștrii din Uniunea Europeană vor analiza o serie de teme geopolitice importante, în cadrul Consiliului Afaceri Externe și al Consiliului European din decembrie. Printre subiectele centrale se numără situația din Ucraina, evoluțiile din Orientul Mijlociu și provocările legate de dezinformarea pe platformele de social media, precum TikTok.
Ucraina și sprijinul continuu al UE
Ultimul Consiliu European al anului va avea loc pe 19 și 20 decembrie, și va aborda, în principal, continuarea sprijinului pentru Ucraina, în contextul invaziei ruse. Președintele Volodimir Zelenski va participa la reuniune pentru a discuta despre ultimele evoluții de pe teren și pentru a evalua livrările de sprijin financiar și militar din partea UE. Până în prezent, blocul comunitar și statele membre au furnizat Ucrainei aproximativ 124 de miliarde de euro, inclusiv ajutoare financiare și livrări de echipamente militare, cum ar fi sisteme de apărare antiaeriană, muniții și rachete.
Tensiuni în Orientul Mijlociu și în Georgia
Liderii europeni vor analiza și evoluțiile din Orientul Mijlociu, cu un accent deosebit pe conflictele din Siria și Fâșia Gaza, dar și pe situația din Liban. UE va evalua modalitățile prin care poate contribui la dezescaladarea conflictelor și la eforturile de ajutor umanitar, în special în contextul atacurilor asupra infrastructurilor civile din Ucraina și Orientul Mijlociu. În plus, miniștrii de externe vor discuta despre reprimarea manifestațiilor pro-UE din Georgia, iar Uniunea Europeană ia în considerare măsuri suplimentare față de autoritățile georgiene, acuzate de utilizarea forței pentru a suprima protestele.
Dezinformarea și reglementarea platformelor de social media
Un alt subiect important la nivelul UE va fi combaterea dezinformării pe platformele de social media, cu focus pe TikTok, în contextul riscurilor pe care acestea le reprezintă pentru integritatea alegerilor din Europa. Parlamentul European va discuta despre măsurile necesare pentru a combate informațiile false, în special în perioada electorală.
Provocările globale și viitorul UE
În contextul unei lumi din ce în ce mai multipolare și diversificate, liderii europeni vor discuta și despre consolidarea rolului UE pe scena internațională, pregătindu-se pentru crizele globale, inclusiv schimbările climatice și gestionarea migrației. De asemenea, discuțiile vor include întărirea rezilienței Uniunii și a capacității de reacție rapidă în fața dezastrelor naturale și a altor crize.
Aceste reuniuni sunt esențiale pentru a defini strategia Uniunii Europene în fața unor provocări globale complexe și vor pune în lumină prioritățile blocului comunitar pentru anul 2025.