În contextul stării de urgență energetică declarate, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a Republicii Moldova va avea autoritatea să adopte măsuri urgente pentru asigurarea resurselor energetice esențiale și gestionarea consecințelor umanitare ale crizei. Printre măsurile incluse se numără instituirea unui regim special de procurare a energiei electrice și gazelor naturale, precum și alocarea rapidă de fonduri pentru aceste scopuri.
CSE va putea, de asemenea, să împuternicească furnizorii și operatorii de sistem să cumpere, transporte și distribuie energie pe întreg teritoriul național. Măsurile includ și posibilitatea de a raționaliza consumul de energie, în funcție de evoluția situației, și de a informa populația despre măsurile de protecție.
În cazul în care situația se agravează, autoritățile moldovene vor căuta alternative, inclusiv achiziționarea de energie electrică de pe piața europeană, în cazul în care furnizările din stânga Nistrului nu vor fi disponibile. În acest sens, premierul Dorin Recean a avertizat că, în scenariul cel mai sever, ar putea fi necesare deconectări temporare ale alimentării cu energie electrică.
Anterior , autoritățile de la Tiraspol au instituit pe 11 decembrie stare de urgență economică în regiunea transnistreană, interzicând exportul de energie electrică dacă nu vor exista livrări de gaz. Moscova a sugerat autorităților moldovenești să negocieze direct cu Ucraina pentru a asigura continuitatea aprovizionării cu energie, în timp ce Kievul ar putea să nu accepte prelungirea contractului de furnizare a energiei.