VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Situația din medicină și infrastructura spitalelor, discutate la Președinție între Maia Sandu și Ala Nemerenco

Șefa statului, Maia Sandu, a avut astăzi o discuție cu ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, despre planul continuu de îmbunătățire a serviciilor de sănătate în toată țara.  Șefa statului a remarcat că investițiile de circa 3 miliarde de lei în spitalele din țară, renovarea sau reparația capitală a peste 60 de secții de diferit profil, a 9 maternități, a 11 secții de terapie intensivă, dotarea cu echipamente importante, printre care zeci de tomografe computerizate, și repartizarea a 120 de ambulanțe își fac simțit efectul – acum medicii noștri pot salva mai multe vieți.

„Un subiect important pentru oamenii cu care vorbesc când merg în sate sunt medicamentele compensate, mai ieftine. Am constatat că uneori cetățenii nu cunosc despre faptul că, pentru prima dată, o serie de medicamente au devenit gratuite, iar altele sunt compensate în proporție de până la 80%. Am convenit cu doamna ministră să comunicăm mai mult la acest subiect”, a precizat Președinta Maia Sandu. 

În acest sens, șefa statului i-a îndemnat pe toți cetățenii să ceară de la medicii de familie lista de medicamente compensate și a venit cu o rugăminte către medici, să informeze cât mai clar oamenii despre faptul că statul plătește o parte din costurile medicamentelor. 

De asemenea, Sandu a menționat că oamenii trebuie să cunoască despre E-Rețeta care permite pacienților cronici să ia medicamentele compensate și dispozitivele medicale necesare fără să stea în rânduri la medic și să piardă timp. Este nevoie să anunțe personalul medical că au nevoie de o rețetă nouă.

„Mi-am exprimat încrederea că programul „Farmacie în satul tău” va fi accelerat, așa încât locuitorii să aibă acces la medicamente fără a fi nevoiți să facă drumuri lungi. Deja au fost deschise 16 farmacii și altele 20 au primit licență, în total urmând să fie create farmacii în 150 de sate care nu au avut niciodată farmacie”, a mai declarat Maia Sandu. 

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.