VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Situația din medicină și facilitarea accesului la medicamente, discutate de Maia Sandu și comisarul UE pentru Sănătate

Modernizarea sistemului de sănătate, facilitarea accesului la medicamente și preparate și întărirea capacităților forței de muncă au fost principalele subiecte discutate în cadrul unei întâlniri dintre șefa statului, Maia Sandu, și comisarul UE pentru sănătate și siguranța alimentară, Stella Kyriakides, aflată la Chișinău.

Vizita comisarului are loc cu ocazia semnării Acordului de achiziție comună, care va ajuta țara noastră să cumpere medicamente și echipamente medicale împreună cu statele membre ale Uniunii Europene. Scopul acordului constă în oferirea unui grad sporit de securitate și acces la produse vitale, în special în perioade când acestea sunt deficitare la nivel mondial. Un alt avantaj este și obținerea unor prețuri mai rezonabile la achiziția de medicamente sau dispozitive medicale.

Totodată, Maia Sandu a apreciat faptul că Republica Moldova face parte din Programul EU4Health (UE pentru Sănătate), în cadrul căreia țara noastră are acces la finanțare pentru consolidarea capacităților și forței de muncă din sistemul de sănătate, dar și pentru facilitarea accesului la medicamente și servicii medicale pentru populație.

În ultimii ani, Uniunea Europeană a oferit un sprijin constant privind modernizarea sistemului de sănătate, inclusiv a diferitor secții din mai multe spitale din țară, contribuind totodată la alinierea sistemului medical național la standardele UE. La fel, Președinta a mulțumit și pentru sprijinul acordat în vremuri dificile – în perioada pandemiei COVID și crizei refugiaților, dar și pentru suportul acordat la procurarea echipamentelor medicale și ambulanțelor. 

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.