VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Situația actuală în domeniul protecției copiilor, în vizorul Guvernului

Situația actuală în domeniul protecției copiilor și acțiunile ce urmează a fi întreprinse de autorități pentru crearea unui sistem centrat pe interesele acestora au fost discutate la ședința Consiliului național pentru protecția drepturilor copilului, din 15 august, prezidată de prim-ministrul Dorin Recean. 

Potrivit unui comunicat emis de Guvern, Recean a salutat reluarea activității Consiliului, menționând că acesta reprezintă o platformă de consultare cu partenerii și societatea civilă, în vederea identificării direcțiilor prioritare de intervenție și implementarea unor politici cu impact asupra copiilor. Potrivit premierului, Guvernul rămâne concentrat pe consolidarea sistemului de protecție a copilului și îmbunătățirea serviciilor adresate familiilor cu copii, inclusiv în cadrul reformei sistemului de asistență socială Restart.

În cadrul ședinței, membrii consiliului au vorbit despre capacitatea de răspuns multisectorial a Republicii Moldova față de abuzul și exploatarea sexuală online a copiilor. De asemenea, a fost analizat conceptul „Copiii – apărători ai drepturilor omului” și planul de activitate al Consiliului național pentru protecția drepturilor copiilor pentru semestrul doi al anului curent. 

„Copiii noștri urmează să fie membri activi ai societății și să contribuie la modernizarea țării. Este responsabilitatea noastră să-i protejăm pe fiecare din ei, să le oferim un mediu sigur și condiții necesare pentru dezvoltare”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

La rândul său, ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, a subliniat acțiunile întreprinse deja de Executiv pentru a combate sărăcia și a răspunde la necesitățile fiecărui copil. În acest sens, începând cu 1 octombrie anul trecut, 65511 copii primesc indemnizația de 1000 de lei, până la împlinirea vârstei de 2 ani. De asemenea, a fost extins serviciul social de sprijin pentru copii, astfel 18 mii de copii din familii social vulnerabile au primit ajutorul unic de 4600 de lei. În același timp, în martie 2022, în municipiul Bălți, a fost deschis primul Centru regional de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor, iar până la finele anului 2026 acesta urmează a fi replicat în regiunea de sud și centru.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.