VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

SIS și MAI, despre modificările legislative în urma condamnării R. Moldova la CEDO în cazul profesorilor turci expulzați

Instituțiile responsabile, inclusiv SIS și MAI, și-au anunțat pașii întreprinși în urma condamnării R. Moldova în cazul profesorilor turci expulzați, decizie luată de CEDO în septembrie 2019. Informațiile au fost oferite în cadrul unor audieri organizate de Comisia parlamentară pentru Securitate.

„A fost efectuată o cercetare de serviciu, iar materialele au fost expediate Procuraturii municipiului Chișinău, care a inițiat o cauză penală pe faptul excesului de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu în cazul declarării de persoane indezirabile și îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova a cetățenilor străini. Ulterior, dosarul special a fost trimis Procuraturii Generale”, a precizat directorul SIS, Alexandru Musteață.

De asemenea, în cadrul SIS au fost întreprinse măsuri instituționale pentru a prevenit repetarea unor astfel de situații.

„Serviciul a instituit un mecanism intern și strict de control de legalitate a solicitărilor privind declararea străinilor ca persoane indezirabile. Acesta implică atât verificarea oportunității, cât și a legalității unei astfel de acțiuni”, a adăugat conducerea Serviciului de Informații și Securitate.

În contextul Deciziei CEDO, au fost adoptate și unele modificări în legislația Republicii Moldova.

„Pentru a face imposibile situații de genul respectiv, am introdus o clauză specială în articolul 56 al Legii cu privire la regimul străinilor, prin care autoritățile, în cazul în care o persoană este declarată indezirabilă, vor emite o decizie motivată, care va avea la bază mențiuni de securitate națională. Obligatoriu, această decizie va mai conține un rezumat prin care se va explica motivul care a stat la baza ei. Prin acest lucru intenționăm să asigurăm respectarea dreptului omului la informare, indiferent ce fel de decizie urmează să fie luată cu persoana în cauză”, a accentuat Jana Costachi, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Interne.

Totodată, a fost modificat Regulamentul de returnare, expulzare și readmisie a străinilor de pe teritoriul Republicii Moldova, pentru a clarifica acest mecanism. În plus, în prezent, este în curs de elaborare o nouă lege privind admisia, șederea și supravegherea străinilor în Republica Moldova, cu scopul de a alinia cadrul legislativ național în domeniul migrației la standardele Uniunii Europene. 

Amintim, în septembrie 2019 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o hotărâre prin care declară că R. Moldova a încălcat drepturilor profesorilor turci care au fost expulzaţi de pe teritoriul R. Moldova în septembrie 2018. CEDO a constatat violarea articolelor 5.1 şi 8 din Convenţia pentru Drepturile Omului. CEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetăţenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.