VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Sinteza ședinței plenare a Parlamentului din 20 februarie. Promo-LEX: Transparența decizională, sub semnul întrebării

Ședința plenară a Parlamentului din 20 februarie s-a remarcat prin faptul că deputații, în continuare, au utilizat instrumentele de control parlamentar. O spun experții Promo-LEX care au monitorizat ședința Legislativului.

Potrivit Promo-LEX, la această ședință un grup de deputați BCS au depus o moțiune simplă împotriva politicilor Ministerului Educației și Cercetării. Conform prevederilor legale, dezbaterea moțiunii simple va avea loc la data stabilită de Biroul permanent, în termen de 14 zile lucrătoare de la depunere.

Reamintim că, la ședința precedentă, la fel, de către un grup de deputați BCS a fost înaintată o moțiune simplă împotriva politicilor Ministerului Sănătății. Examinarea acesteia se regăsește în subiectele ordinii de zi pentru ședințele plenare din 20-27 februarie.

La fel, în ultima oră de lucru al Parlamentului, care este consacrată întrebărilor, reprezentanții Guvernului au oferit răspunsuri la întrebările deputaților acordate la ședința precedentă.

„Și la această ședință, respectarea transparenței decizionale a avut de suferit. Aceasta a fost afectată în cazul a patru proiecte votate (31% din toate proiectele votate la ședință)”, subliniază Promo-LEX.

Potrivit Asociației Promo-LEX, transparența decizională a fost afectată prin:

  • Nepublicarea în cazul a trei proiecte de lege a actelor aferente proiectelor.  Nu au fost solicitate/acordate/publicate : avizul Direcției General Juridice (2); avizele comisiilor permanente (2), expertiza anticorupție (2), avizul Guvernului (2), analiza impactului de reglementare (1), rezultatele consultărilor publice (1).
  • Nerespectarea termenului prevăzut pentru prezentarea recomandărilor părților interesate în cazul a trei proiecte de lege de pe ordinea de zi, autorul proiectelor fiind Guvernul (1) și deputații PAS (2) , termenul dintre înregistrarea proiectului și examinarea și votarea în prima lectură este mai puțin de 10 zile lucrătoare.

„Remarcăm că, deputații au continuat practica de a vota în consens unele proiecte de lege. La această ședință au fost votate în consens de către deputații majorității și opoziției parlamentare cel puțin două proiecte din domeniul protecției sociale. Ordinea de zi bisăptămânală a inclus 22 de subiecte, dintre care, la această ședință, au fost votate 13. Pe parcursul ședinței, deputații au întâmpinat dificultăți în exercitarea votului asupra unui proiect de lege din cauza unor deficiențe ale sistemului electronic de vot. În acest caz, exprimarea votului a fost realizată prin ridicarea de mâini. Ședința a durat șapte ore, cu o pauză de o oră”, se mai arată în sinteza Promo-LEX.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.