Europa trebuie să fie pregătită să se apere fără Statele Unite, a avertizat vineri Friedrich Merz, cel care ar putea deveni următorul cancelar al Germaniei, potrivit Politico.
„Trebuie să ne pregătim pentru posibilitatea ca Donald Trump să nu mai susțină necondiționat angajamentul NATO de apărare reciprocă”, a declarat Merz, într-un interviu acordat vineri unui post de radio german.
„De aceea, în opinia mea, este esențial ca europenii să depună cele mai mari eforturi posibile pentru a se asigura că suntem cel puțin capabili să ne apărăm singuri continentul european”, avertizează el. În ultimele zile, președintele american Trump a preluat din retorica președintelui rus Vladimir Putin, învinuind Ucraina, nu Kremlinul, pentru declanșarea războiului care a început cu invazia la scară largă a Rusiei în 2022.
Ulterior, vicepreședintele american JD Vance a declarat la Conferința de Securitate de la Munchen, că partidele europene mainstream, nu Rusia, drept cea mai mare amenințare la adresa securității europene. De atunci, liderii europeni au devenit din ce în ce mai îngrijorați că nu se mai pot baza pe clauza de apărare colectivă a SUA și a NATO, care au constituit fundamentul securității Europei de la Războiul Rece.
Merz, liderul Uniunii Creștin-Democrate (CDU) de centru-dreapta, care este pe primul loc în sondajele de opinie înaintea votului de duminică, a declarat că Europa ar trebui să se pregătească în mod colectiv pentru posibilitatea ca administrația Trump să nu susțină articolul 5 din NATO, care obligă membrii alianței în apărarea colectivă.
Întrebat dacă crede că Trump va menține clauza, Merz a spus: „Nu aș paria tot ce am pe nicio întrebare care mi se pune, și cu siguranță nu pe aceasta”.
Merz a fost întrebat și dacă Germania ar trebui să caute protecție sub umbrela nucleară a Franței, iar acesta a recunoscut că președintele francez Emmanuel Macron a extins în mod repetat o astfel de ofertă Berlinului, doar pentru ca guvernele germane anterioare să lase întrebarea fără răspuns.
„Trebuie să purtăm discuții atât cu britanicii, cât și cu francezii, cele două puteri nucleare europene, cu privire la posibilitatea ca partajarea nucleară, sau cel puțin securitatea nucleară din Regatul Unit și Franța, să se aplice și în cazul nostru”, a spus el.
JD Vance sugerează că SUA ar putea retrage trupele din Germania
Reacția lui Merz vine după ce JD Vance a declarat joi, într-un interviu la Conferinţa Acţiunii Politice Conservatoare (CPAC), că administraţia Trump ar putea reconsidera prezenţa militară americană în Germania, dacă această ţară îngrădeşte libertatea de exprimare.
„Întreaga apărare a Germaniei este subvenţionată de contribuabilul american. Sunt mii şi mii de soldaţi americani în Germania astăzi. Credeţi că contribuabilul american va accepta asta dacă în Germania eşti aruncat în închisoare doar pentru postarea unui tweet? Evident, nu va accepta”, a spus Vance.