VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Sinteza ședinței Parlamentului din 27 iunie. Promo-LEX: Transparența decizională, afectată în proporție de 53%

Experții Promo-LEX au monitorizat ședința Parlamentului din 27 iunie 2024. Astfel, experții au constatat că asigurarea transparenței decizionale a ședințelor Parlamentului rămâne a fi o provocare pentru legislativ, întrucât, și la ultima întâlnire a deputaților, acest aspect a fost în mare parte ignorat.

Potrivit experților, din totalul de proiecte dezbătute și supuse votului, transparența decizională a fost afectată în cazul a 53% dintre acestea (8 din 15 proiecte).

Pe ordinea de zi bisăptămânală a ședințelor plenare ale Parlamentului din 27 iunie – 5 iulie au fost incluse 19 subiecte, dintre care 15 au fost votate. În debutul ședinței, majoritatea parlamentară a propus trei modificări la ordinea de zi (1 propunere de includere a unui subiect, 2 propuneri de excludere), iar pe parcursul ședinței, președintele Parlamentului a propus includerea unui proiect de hotărâre pe ordinea de zi. În același timp, opoziția parlamentară a cerut audierea Ministrului Culturii, Ministrului Educației și Cercetării, dar și excluderea de pe ordinea de zi a unui proiect de lege. Niciuna dintre solicitările opoziției nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi modificată ordinea de zi.

Transparența decizională a fost afectată în cazul a opt proiecte de acte normative, dintre care doar un proiect avea regim de examinare în mod prioritar. Nerespectarea termenului prevăzut pentru prezentarea recomandărilor părților interesate a fost constatată în cazul unui proiect de lege, iar în cazul a opt proiecte de acte normative nu au fost solicitate sau acordate sau publicate unele acte aferente proiectelor de acte normative, inclusiv nu au fost publicate două proiecte de hotărâre votate în această ședință plenară.  Și de această dată, cel puțin patru rapoarte ale comisiilor permanente au fost publicate pe pagina web a Parlamentului în ziua ședinței, fie în timpul examinării proiectelor sau chiar ulterior votării”, subliniază Promo-LEX.

Parlamentul a continuat exercitarea controlului parlamentar prin audierea Raportului Avocatului Poporului privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în anul 2023. Dezbaterile asupra acestui raport au durat peste două ore, acest subiect fiind cel mai discutat în cadrul ședinței din 27 iunie.

Menționăm că în perioada 2021 – 2025, Promo-LEX și-a propus să monitorizeze activitatea Parlamentului Republicii Moldova, în special din perspectiva transparenței, legalității și eficienței procedurilor, în cadrul Programului „Democrație, Transparență și Responsabilitate” susținut financiar de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Scopul monitorizării este de a spori transparența instituției, de a contribui la îmbunătățirea procedurilor legislative și de a consolida interacțiunea dintre deputați și cetățeni.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.