Colectivele Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Spitalului de Dermatologie, susținuți de Sindicatul ”Sănătate”, au semnat o declarație comună prin care și-au reiterat dezacordul față de proiectul Ministerului Sănătății de a comasa cele două instituții medicale.
Șefii de secții și de catedre, precum și angajații spitalelor au organizat azi o conferință de presă prin care se opun inițiativei și au precizat că prin acest proiect se urmărește, de fapt, închiderea Spitalului ”Toma Ciorbă”, care are o tradiție de aproximativ 130 de ani.
„În urma analizei proiectului constatăm că argumentele nu sunt plauzibile, concludente și convingătoare, iar fuziunea nu ține de obiectul identificării unor soluții care ar rezolva în esență problemele legate de standarde, investiții capitale și infrastructură pretins a fi în stare depășită. În spațiul public, Ministerul Sănătății a justificat scopul acestei fuziuni prin crearea doar a unui management comun al ambelor instituții medicale, iar activitatea va fi în aceleași edificii. În nota informativă se observă însă că scopul acestei fuziuni este de a închide Spitalul Toma Ciorbă și a-l transfera în spații din orașul Codru la Spitalul Dermatologie, ceea ce este absolut incorect. Toma Ciorbă nu corespundă cerințelor contemporane și necesită reparații capitale la costuri considerabile”, se arată în declarația medicilor.
De asemenea, medicii au organizat și un marș pe bd. Ștefan cel Mare și în fața Guvernului, în cadrul căruia au cerut Guvernului să renunțe la proiectul elaborat și să identifice soluții optime cu păstrarea ambelor instituții.
Conform unui proiect de hotărâre al Guvernului, Ministerul Sănătății propune reorganizarea prin fuziune (absorbție) a Instituției medico-sanitare publice Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă” cu Instituția medico-sanitară publică Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile.
Argumentul principal în sprijinul necesității fuziunii celor două instituții, respins categoric de ambele spitale, se bazează pe faptul că toate maladiile contagioase sunt încadrate în categoria maladiilor infecțioase, facilitând astfel consolidarea activităților prin implementarea unui management comun.