VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

FOTO/ Peste 400 de familii din Chișinău vor plăti cu 30% mai puțin pentru căldură, grație sprijinului UE

Circa 445 de familii din patru blocuri din Chișinău vor plăti cu până la 30% mai puțin pentru căldură. Acest lucru a fost posibil după ce sistemul de distribuție a căldurii de tip sovietic a fost înlocuit cu unul nou, eficient energetic.

Potrivit Ministerului Energiei, Punctele Termice Individuale (PTI) nou instalate permit transferul energiei termice din sistemul centralizat orășenesc în sistemul intern al clădirii, cu pierderi minime de căldură. Datorită acestor modificări, agentul termic va fi încălzit centralizat și distribuit uniform în toate apartamentele pentru încălzire, permițând reglarea și contorizarea individuală a căldurii în fiecare apartament. În plus, sistemul nou va asigura prepararea apei calde menajere. Trecerea la sistemul de distribuție orizontal va aduce beneficii precum economii a energiei, reducerea costurilor facturilor și a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Lucrările, în sumă de peste un milion de euro, au fost finanțate de Uniunea Europeană prin intermediul unui program mai amplu, „Abordarea impactului crizei energetice”, implementat de PNUD Moldova.

Blocurile au fost selectate prin concurs deschis, iar locatarii au contribuit cu 20% din valoarea investiției. 

„Majoritatea clădirilor din Republica Moldova, atât rezidențiale, cât și publice, sunt construite înainte de anul 1991, când standardele de eficiență energetică nu erau o prioritate, respectiv au pierderi de căldură foarte mari. De fapt, clădirile sunt responsabile de peste jumătate din consumul de energie din țară, iar Ministerul Energiei pregătește un program investițional masiv în reabilitarea termică a clădirilor, care va reduce pierderile și, respectiv, facturile la energie pentru populație”, a spus Victor Parlicov, Ministrul Energiei. 

Anterior, PNUD a mai instalat sisteme de încălzire de tip orizontal în șase blocuri din Chișinău și Bălți, pentru a demonstra eficiența acestor sisteme. Locatarii acelor blocuri au înregistrat anul trecut economii medii la facturi de până la 22% în Chișinău și peste 40% în Bălți.

Sistemul de distribuție orizontal poate fi aplicat în peste 80% dintre blocurile multietajate din țară, conectate la sistemul de încălzire centralizat, susțin reprezentanții ministerului de profil. Peste 70% dintre blocurile multietajate din Chișinău au performanță energetică redusă, iar pierderile de energie reprezintă până la 50% din consumul total de căldură.

Sistemul centralizat de încălzire este considerat cel mai eficient, în special dacă funcționează pe bază de cogenerare, adică generează și energie termică, și electrică. În prezent, în Chișinău sunt peste 200 de mii de apartamente amplasate în peste 3800 de blocuri, conectate la sistemul centralizat de încălzire.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.