VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Silozuri noi de cereale și parcări pentru camioane. Spînu a prezentat planul de dezvoltare a portului Giurgiulești

Autoritățile își propun ca după ani de stagnare, Portului de Stat Giurgiulești să devină unul modern, competitiv și să impulsioneze economia din Republica Moldova și din regiune. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a prezentat în cadrul unei conferințe de presă Proiectul de Dezvoltare a Portului Giurgiulești.

În cadrul Proiectului, vor fi realizate mai multe lucrări cum ar fi construcția de silozuri de cereale cu o capacitate de aproximativ 80 000 de tone, dotarea cu încărcătoare de cereale cu viteză estimată de 1500 t/h, amenajarea liniilor de cale ferată și a unei stații de descărcare feroviară, construcția unei parcări pentru camioane, a unei stații de descărcare a camioanelor etc.

Proiectul își propune să identifice mai multe soluții pentru modernizarea sectorului naval, printre care: creșterea capacității de transbordare portuară, estimativ cu 800 de mii de tone; atragerea investițiilor pentru dezvoltarea Portului de Stat Giurgiulești și identificarea unei alternative pentru exportatorii din Republica Moldova care nu se mai pot baza pe porturile ucrainene din cauza agresiuni rusești.

Potrivit datelor preliminare, costul estimativ al proiectului este de aproximativ 34 mil. dolari, la ziua de azi, sau peste 600 mil. de lei.

Potrivit ministrului Spînu, Moldova nu are suficientă capacitate de transbordare portuară.

„Spre exemplu, porturile actuale a țării pot găzdui, transborda și transporta mai puțin de jumătate din totalul cerealelor exportate din țară. În 2022, am exportat 2,2 mln tone de cereale dintre care doar 710 mii tone, adică 32% dintre acestea prin porturile noastre. Este puțin”, a menționat Spînu.

Autoritățile și-au propus ca în 2028 portul să fie deja funcțional.

„Dezvoltarea Portului de Stat Giurgiulești este un proiect ambițios, care cere investiții și timp, dar care odată realizat va aduce beneficii nu doar pentru agricultorii și cetățenii din Republica Moldova, dar pentru toată regiunea. Portul de Stat de la Giurgiulești trebuie și va fi un port modern, un motor al economiei noastre”, a precizat ministrul Infrastructurii.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.