VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Siegfried Mureșan: Nu putem trata Moldova la fel precum țări care au rămas în urmă

Nu putem trata Republica Moldova la fel precum țări care au rămas în urmă: Armenia, Azerbaidjan și Georgia. De aceea în calitate de Parlamentul European facem apel la Comisia Europeană să creeze în Direcția generală Vecinătate și Negocieri privind Extinderea o unitate specială dedicată Republicii Moldova care să reflecte noul statut dobândit de Moldova ca țara-candidat, a afirmat europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles.

„Comisia Europeană a creat o direcție specială – Direcția generală pentru vecinătate pentru Ucraina. O structură separată la fel de ambițioasă trebuie creată și pentru Republica Moldova pentru a reflecta noul statut al acestei țări ca și stat-candidat și relația acestei țări mai strânsă cu Uniunea Europeană”, a spus Siegfried Mureșan. Europarlamentarul a remarcat că Republica Moldova și Uniunea Europeană conlucrează mai strâns decât oricând. Moldova și-a exprimat în mod clar interesul de a se alătura Uniunii Europene.

Siegfried Mureșan a spus că la reuniunea Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană se va vorbi despre economia și sprijinul financiar acordat Republicii Moldova. „În calitate de deputat responsabil pentru asistența macrofinanciară din cadrul Comisiei de bugete a Parlamentului European marți, săptămâna viitoare, voi propune poziția legislativă a Parlamentului în ceea ce privește acordarea a 145 de milioane de euro ca asistența macrofinanciară către Republica Moldova. Aceasta a fost propunerea Comisiei Europene, dar în câteva săptămâni trebuie adoptată în Parlamentul European. Ne dorim să adoptăm rapid, până în luna mai anul curent, pentru ca această sumă să ajungă în Republica Moldova pe parcursul acestui an, când este necesar”, a declarat deputatul european, potrivit IPN.

Demnitarul a precizat că securitatea Republicii Moldova este în interesul fundamental al Uniunii Europene. „Urmărim situația din Moldova. Suntem la curent cu toate avansurile realizate de autoritățile moldovene către integrarea europeană. De asemenea, suntem conștienți de încercările permanente de a destabiliza și provoca lucrurile în Republica Moldova. Parlamentul European urmărește îndeaproape aceste evoluții. Cunoaștem faptul că riscurile de securitate pentru Republica Moldova și pentru statele membre UE sunt comune. Știm de asemenea că pentru a trăi în siguranță și stabilitate între granițele Uniunii Europene, trebuie ca în vecinătatea noastră imediată să se afle țări stabile și sigure. Securitatea Republicii Moldova este în interesul fundamental al Uniunii Europene. Vom conlucra pentru a consolida securitatea la granița de est a UE, inclusiv în Moldova”, a afirmat Siegfried Mureșan.

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Mihail Popșoi, copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, a punctat provocările cu care se confruntă Republica Moldova în prezent, cum ar fi ajustarea post-COVID, războiul din Ucraina, războiul hibrid al Federației Ruse, încercările de destabilizare ale unor oligarhi fugari, care în același timp încearcă să fugă de justiție și ajută la atacurile Federației Ruse asupra Republicii Moldova. Oficialul a adăugat că autoritățile și instituțiile țării fac tot ce este posibil nu numai pentru a menține stabilitatea în Republica Moldova, dar și pentru a continua programul ambițios de reforme.

Cea de-a 13-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană (CPA RM-UE) se va desfășura astăzi, 23 martie, la Parlamentul European.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.