VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Medvedev amenință cu războiul nuclear: „Orice încercare de arestare a lui Putin pe teritoriul unui stat străin ar fi o declarație de război împotriva Rusiei”

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, un fidel susținător al actualului lider de la Kremlin, lansează noi amenințări pentru „orice încercare” de arestare a lui Vladimir Putin pe teritoriul unui stat străin. El susține că asta ar echivala cu o „declarație de război” împotriva Rusiei și amenință direct că va ataca orice țară „care ar permite” arestarea lui Putin, potrivit Reuters.

Într-un interviu acordat mai multor instituţii media rusești, între care agenţia de presă de stat TASS şi reţeaua socială VKontakte (echivalentul rus al Facebook), vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei lansează noi amenințări la adresa Occidentului.

Medvedev susține că orice încercare de arestare a președintelui Vladimir Putin după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele acestuia „ar echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei”. Medvedev spune că CPI, pe care țări precum Rusia și China nu o recunosc, este o „neentitate juridică care nu a făcut niciodată nimic semnificativ”.

„Să zicem că şeful în exerciţiu al unui stat dotat cu arme nucleare călătoreşte, bunăoară, în Germania şi este arestat. Ce este asta? Este o declaraţie de război împotriva Federaţiei Ruse!”, a exclamat Medvedev. În acest caz, „toate echipamentele de război ruseşti vor zbura în direcţia Bundestagului, Cancelariei şi a altor instituţii germane”, a amenințat el.

Ministrul justiţiei german, liberalul Marco Buschmann, a salutat, săptămâna trecută, decizia CPI de a emite un mandat de arestare pe numele lui Putin ca responsabil pentru deportarea copiilor ucraineni. Buschmann a mai declarat că Germania va trebui să se conformeze acestui ordin dacă Putin va pune piciorul pe teritoriul german.

Comentând această afirmaţie, Medvedev a spus: „Înţelege el că acesta este un casus belli, că aceasta este o declaraţie de război?”

Pe lângă mandatul de arestare împotriva lui Putin, camera preliminară a CPI a emis un al doilea mandat de arestare pe numele responsabilei pentru drepturile copilului din Rusia, Maria Lvova-Belova, sub aceeaşi acuzaţie. În general, Dmitri Medvedev consideră că decizia CPI „creează un potenţial negativ enorm” pe fondul relaţiilor deja proaste ale Rusiei cu Occidentul.

„Avem deja relaţii foarte proaste cu lumea occidentală, ei bine, probabil, mai rău de atât nu au fost niciodată în istorie. Chiar şi în perioada în care Churchill îşi susţinea renumitul discurs de la Fulton (n. red. - 1946, în care a vorbit de Cortina de Fier între cele două blocuri) erau mai bune. Şi ei dintr-o dată iau o astfel de decizie faţă de şeful statului nostru”, s-a plâns Medvedev.

„Să fim sinceri, Ucraina face parte din «Marea Rusie». Dar, din motive geopolitice şi din cauza istoriei a ceea ce s-a întâmplat, am tolerat mult timp să trăim în apartamente diferite”, a afirmat fostul locțiitor al lui Putin, adăugând că nu vede nicio perspectivă de relansare a legăturilor Rusiei cu Occidentul în viitorul apropiat.

În acelaşi interviu, Dmitri Medvedev a afirmat că Occidentului „îi displace independenţa Rusiei şi a Chinei, iar deceniile următoare nu vor fi liniştite, pentru că acesta va încerca să rupă Rusia în state mai mici şi mai slabe pe care să le poată controla”.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.