VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Siegfried Mureșan: 80% din Parlamentul European susține Republica Moldova

80% din Parlamentul European susține Republica Moldova. Declarația aparține eurodeputatului Siegfried Mureșan, după ce ieri forul legislativ european a votat o rezoluție prin care solicită începerea negocierilor de aderare UE-Republica Moldova până la finalul acestui an.

Potrivit oficialului european, există șanse ca deschiderea negocierilor de aderare să aibă loc în luna decembrie, întrucât primele evaluări ale Comisiei Europene sunt pozitive. De asemenea, prin rezoluția votată, Parlamentul European a solicitat instituțiilor europene sprijin financiar și tehnic sporit pentru Republica Moldova.

Europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, spune că decizia din decembrie a Consiliului European privind începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova ar putea fi una favorabilă. Potrivit eurodeputatului, primele evaluări ale Comisiei Europene atestă un progres din partea autorităților de la Chișinău în implementarea celor nouă condiționalități.

Grupul Partidului Popular European, la inițiativa mea, a solicitat punerea pe agendă a acestei rezoluții prin care transmitem un mesaj foarte clar, dorim să trecem la etapa următoare. Republica Moldova este stat candidat la aderare și trebuie să trecem la etapa următoare, adică să începem negocierile de aderare, ca toți cetățenii să vadă că parcursul european este ireversibil. Au fost peste 400 de voturi „pentru”. Deci, peste 80% din Parlamentul European susține Republica Moldova. Există șanse ca la finalul acestui an decizia să fie una pozitivă, exact așa cum cere și susține și Parlamentul European prin rezoluția sa. Dacă progresul pe cele nouă reforme până la finalul anului va fi suficient, negocierilor de aderare vor începe. Primele evaluări din partea Comisiei Europene sunt pozitive. Sper, în luna decembrie, toate statele să decidă începerea negocierilor”, a spus europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, în cadrul unui interviu la Radio Moldova, citat de IPN.

De asemenea, ieri, prin rezoluția Parlamentului European, eurodeputații au solicitat creșterea sprijinului financiar și tehnic pentru Republica Moldova și creșterea numărului de persoane care se ocupă de Republica Moldova în instituțiile europene. De asemenea, europarlamentarii au cerut liberalizarea permanentă a comerțului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Dorim, chiar înainte de aderarea efectivă, să integrăm Republica Moldova în cât mai multe programe economice de pe urma cărora oamenii să câștige. De exemplu, să integrăm Republica Moldova în piața unică europeană, asta înseamnă eliminarea tuturor barierelor la export. Exportul produselor din Republica Moldova va avea loc mai rapid, mai simplu, fără birocrație și fără cote. Investitorii din Uniunea Europeană vor putea investi mai simplu și mai rapid în Republica Moldova, vor crea locuri de muncă și vor contribui la dezvoltarea economică. De la 1 ianuarie va intra în vigoare și acordul de roaming. Adică, cetățenii Republicii Moldova vor putea telefona la preț mic în Uniunea Europeană”, a mai spus Siegfried Mureșan.

Rezoluția Parlamentului European privind Republica Moldova a fost votată cu o majoritate extinsă: 448 de voturi „pentru”, 45 – „împotrivă” și 43 de abțineri.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.