VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Sesizarea Partidului Șor privind prelungirea stării de urgență, respinsă de Curtea Constituțională

Sesizarea fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR” privind decizia Parlamentului de a prelungi starea de urgență pentru încă 60 de zile a fost declarată inadmisibilă de Curtea Constituțională.

Examinând admisibilitatea sesizării, Curtea constată că această hotărâre nu a constituit anterior obiect al controlului de constituționalitate. La examinarea sesizării s-a constatat o paritate de voturi. Examinarea constituţionalităţii hotărârii Parlamentului privind prelungirea stării de urgență se sistează pe baza articolelor 60 lit. f) şi 66 alin. (5) din Codul jurisdicţiei constituţionale. Curtea Constituţională a decis sistarea procesului privind controlul constituţionalităţii hotărârii Parlamentului privind prelungirea stării de urgență nr. 330 din 1 decembrie 2022, depusă de dna Marina Tauber, deputat în Parlamentul Republicii Moldova”, se arată în decizia Curții.

Menționăm că potrivit deputaților ȘOR, starea de urgență a fost prelungită nejustificat, cu încălcarea mai multor articole din Constituție și a altor legi.  

Guvernul și Parlamentul nu au argumentat necesitatea stării de urgență și competențelor speciale pentru Comisia pentru Situații Excepționale (CSE),  atât timp cât toate instituțiile statului sunt funcționale și au competențe să soluționeze orice criză, fără a restrânge drepturile omului. Contrar măsurilor necesare depășirii stării de urgență legate de criza energetică și fluxul migrațional, Parlamentul a delegat CSE competențe de a îngrădi drepturi fundamentale precum dreptul la întruniri, la libera exprimare, la proprietate, la libera circulație etc., care nu au nimic în comun cu starea de urgență. Cu regret, constatăm că CSE deja acționează direct în această privință adoptând acte ilegale, prin care sunt afectate grav drepturile fundamentale ale omului. Printre acestea se numără și dispoziția din 16 decembrie prin care CSE, cu admiterea derogărilor la Codul serviciilor media audiovizuale și fără niciun motiv temeinic, a suspendat licențele de emisie a șase posturi de televiziune, cu executare imediată”, susțin autorii sesizării.   

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.