VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Serviciile de îngrijire a copilului ar putea fi prestate în bază de patentă

Cadrul legal privind patenta de întreprinzător va fi ajustat la cerințele Legii cu privire la serviciile alternative de îngrijire a copilului.

Comisia protecție socială, sănătate și familie a aprobat, astăzi, coraportul la un proiect de lege prin care se introduc două genuri de activitate noi de îngrijire alternativă a copilului: servicii de îngrijire individualizată și servicii de îngrijire de tip familial. Activitatea va putea fi realizată în baza patentei de întreprinzător.

În acest mod se urmărește legalizarea activității de îngrijitor/îngrijitoare calificat/ă a copiilor cu vârsta de până la trei ani. Ținând cont de siguranța copiilor, se propun cerințe adiționale specifice eliberării și suspendării sau retragerii patentei pentru genurile respective de activitate.

În opinia autorilor, aplicarea noii legi va permite evitarea achitării muncii în plic la remunerarea persoanelor care prestează servicii alternative de îngrijire a copiilor. De asemenea, cadrul nou va oferi oportunități de asigurare medicală și socială a îngrijitorilor, prin impunerea unui regim fiscal simplu, accesibil și atractiv. În mod obligatoriu, proiectul ține cont de necesitatea asigurării unui mediu sigur pentru copiii beneficiari.

Proiectul de modificare a Legii cu privire la patenta de întreprinzător a fost elaborat de către deputații Fracțiunii parlamentare „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Dan Perciun, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, și Marina Morozova, membră a Comisiei economie, buget și finanțe, în colaborare cu UNFPA Moldova, UN Women, UNICEF și GIZ Moldova.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.