VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Sergiu Tofilat susține că dacă Putin nu va furniza cantități suplimentare de gaze, să-și asume responsabilitatea pentru deconectarea malului stâng în sezonul rece

Gazprom a rezervat pentru Moldova și regiunea transnistreană o capacitate de 5,7 milioane de metri cubi de gaze care este livrată zilnic prin rețelele Ucrainei. În perioada rece a anului, R. Moldova consumă pe zi 13-13,5 milioane metri cubi, iar prin limitarea volumelor de gaze, Putin încearcă să paseze responsabilitatea pe autoritățile de la Chișinău pentru repartizarea volumelor între cele două maluri ale Nistrului. Declarația îi aparține expertului în domeniul energetic, Sergiu Tofilat.

Potrivit expertului, aceste 5,7 milioane metri cubi de gaze pe care pe care primește R. Moldova zilnic pentru perioada încă relativ caldă a anului, luna octombrie, „cumva ne ajung și malului drept, și malului stâng”, iar în perioada rece, în ianuarie-februarie, consumul zilnic este de 13-13,5 milioane metri cubi.

„Iată, vă dăm 5,7 milioane de metri cubi pe zi și lămuriți-vă voi, împărțiți-le între malul drept și malul stâng, decideți voi cine va îngheța și cine va avea gaz”. Astfel, Putin încearcă să paseze responsabilitatea pe autoritățile noastre”, a declarat Sergiu Tofilat în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”, de la Vocea Basarabiei

Tofilat mai declară că regimul de la Kremlin încearcă să crească costurile pentru actuala guvernare și să-i forțeze să facă greșeli.

Potrivit expertului, autoritățile trebuie să aloce aceste 5,7 milioane de metri cubi de gaze malului drept, deoarece consumatorii achită pentru consumul de gaze, iar dacă Vladimir Putin nu furnizează cantități suplimentare, trebuie să-și asume răspunderea pentru deconectarea malului stâng în sezonul rece.

„În situația aceasta, ce am putea noi întreprinde? Aceste 5,7 milioane de metri cubi pe zi pe care noi le primim potrivit contractului, în principiu ne ajung să asigurăm malul drept, malul drept plătește pentru gaz, malul stâng nu plătește. Mesajul trebuie să fie următorul: „Dl Putin, noi aceste 5,7 milioane de metri cubi le alocăm pentru consumatorii din Republica Moldova, în primul rând aici, pentru că ei plătesc. Dacă vreți în continuare să finanțați, să susțineți regimul neconstituțional de la Tiraspol, dați cantități suplimentare, dacă nu, asumați-vă răspunderea pentru deconectarea acestora, că ei rămân să înghețe”, a afirmat Tofilat.

De asemenea, acesta a mai precizat că Gazprom-ul face doar ceea ce i se spune de la Kremlin și nu ia niciun fel de decizii.

Cât despre livrarea cantităților splimentare de gaze, Tofilat susține că pretextul concernului rus Gazprom precum că nu poate să furnizeze mai mult, doar capacitatea rezervată, este unul absolut nemotivat, „motivația este una politică pentru Vladimir Putin – de a ne șantaja”.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.